Een overactieve blaas: dit is het en zo herken je het

overactieve blaas

Meer dan acht keer naar het toilet zegt meestal al genoeg

Een overactieve blaas: zó vervelend. Om de haverklap naar de wc, maar eenmaal op het toilet erachter komen dat je blaas helemaal niet vol is. Veel mensen denken hierbij meteen aan een blaasontsteking, wat logisch is. Maar heb je wel eens gedacht aan een overactieve blaas? Dít is het.

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is eigenlijk precies wat de naam al onthult. Je blaas is gewoonweg overactief, waardoor hij uit balans en dus hypergevoelig is. Maar liefst meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van een overactieve blaas. Toch ondernemen velen van hen geen actie, waardoor er niets verbetert. Je kunt er namelijk wel degelijk wat tegen doen.

Hoe werkt het?

Het werkt zo: normaal gesproken filteren je nieren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Let wel: normaal gesproken. Via de urineleider komt de urine dan weer in je blaas terecht. Als je blaas vol is, geven je hersenen je een seintje dat je naar de wc moet. Bij een overactieve blaas is dit helaas anders.

Bekkenbodemfysiotherapeut Nadine van Houwelingen legt uit dat je blaas overprikkeld is en daarom veel meer seintjes aan je hersenen geeft dan normaal. En dat terwijl je blaas waarschijnlijk nog niet eens helemaal vol is. Dat is nog niet eens het vervelendste: “Soms moet je zó nodig plassen, dat je juist te laat een seintje krijgt”, vervolg van Houwelingen. Het gevolg is een grote natte plek in je broek, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Symptomen

Herken jij deze dingen nou en wil je erachter komen of jij daadwerkelijk een overactieve blaas hebt? Check dan de volgende symptomen:

  • Een dringende en oncontroleerbare behoefte om telkens te moeten plassen.
  • Een onprettig gevoel in je buik.
  • Onvrijwillig urineverlies.
  • Heel vaak naar het toilet moeten (meer dan acht keer per dag).
  • ’s Nachts vaker wakker worden om te moeten plassen.
  • Tot slot: je hebt wel last van bovenstaande klachten, maar géén blaasontsteking.

Lees ook: Wat is gezonder, diepvries- of vers fruit?

Bron: Womens Health MAG | Beeld: Unsplash, Giorgio Trovato