Een slechte weerstand? Eet dan wat meer van deze groenten

Door deze groenten te eten kun je je weerstand verhogen

Ben je vaak verkouden of snel ziek? Dan kan het zijn dat je weerstand slecht is. Vooral nu het kouder wordt, begint de griep weer de kop op te steken. Maar door deze groenten toe te voegen aan je maaltijden, kun je je weerstand gemakkelijk verhogen.

Vitamines

In de winter worden mensen sneller ziek. Veel mensen hebben namelijk een tekort aan bepaalde vitamines. Je kunt daarom baat hebben bij het verhogen van je vitamine-inname om je weerstand te verbeteren. De vitamines die een rol spelen bij de verhoging van de weerstand, zijn vitamine D, C en A. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheid en Voeding aan de VU, is er met name in de winter een tekort aan vitamine D omdat we weinig blootstelling krijgen aan de zon. Helaas kunnen we deze vitamine er niet ‘bij eten’, maar gelukkig geldt dit wel voor vitamine C en A. Deze vitamines zitten in veel verschillende groentes en dragen bij aan een verbeterde weerstand.

Groentes met vitamine C

Broccoli is een van die groentes die vol zit met vitamine C. Door broccoli toe te voegen aan je maaltijd verbeter je niet alleen je immuunsysteem, maar ook zitten er veel vezels en ijzer in. Een andere groentesoort die niet kan ontbreken deze wintermaanden is kool. Zet stampot maar op het menu, want rode kool, bloemkool en witte kool zitten allemaal vol met vitamine C. Bovendien zitten zowel rode paprika’s als tuinbonen ook volgepakt met vitamine C: genoeg keuze dus.

Groentes met vitamine A

Vitamine A beschermt het afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Ook gaat het infecties zoals een verkoudheid tegen. Als je snel verkouden bent, kan het daarom helpen om meer vitamine A binnen te krijgen. Dit zit voornamelijk in de oranje groenten zoals wortels, pompoen en zoete aardappel. Groente is gezond, dat weten we allemaal. Daarom kan het eigenlijk nooit kwaad om meer groenten te eten. Maar vooral in de koude maanden, waar de griep en verkoudheid op de loer liggen, kun je er dus echt de vruchten van plukken.

Zie ook: ‘Onderzoek: meer groente en fruit eten dan aanbevolen heeft veel gezondheidsvoordelen’

Bron: libelle.nl, rtlnieuws.nl | Beeld: Unsplash, Dan Gold