Dit is waarom je je eenzaam voelt als je slecht geslapen hebt

eenzaam

Het is helemaal niet raar dat je je eenzaam voelt

Iedereen draait weleens een plafondienstje. Je kunt nou eenmaal niet elke nacht even lekker slapen (was het maar zo’n feest!). Je ligt de hele nacht te woelen en te draaien en tot overmaat van ramp word je wakker met een heel eenzaam gevoel. Is dat gek? Helemaal niet! Een recent onderzoek legt haarfijn uit hoe het komt dat we ons zo intens eenzaam kunnen voelen als we slecht geslapen hebben. 

Je voelt je slecht en zo zie je er ook uit.

Sociaal

Op de universiteit van Californië is uitgezocht waarom mensen zich zo intens eenzaam kunnen voelen. De reden hierachter is verbazingwekkend simpel, namelijk mensen die slecht slapen hebben gewoonweg minder zin in sociaal contact. Doordat ze geen zin hebben om sociaal te doen, voelen ze zich echter wel weer eenzaam. Ze voelen zich zelfs niet alleen eenzaam, zo zien ze er ook uit.

Testen

Bij het onderzoek moesten mensen twee testen doen. Bij de eerste testen kregen de proefpersonen beelden te zien van mensen die steeds een stukje dichterbij kwamen. De proefpersonen moesten vervolgens op een knop drukken om de beelden te laten stoppen. In zekere zin hielden ze de mensen op de foto’s dus op afstand. Hieruit bleek dat mensen die slecht slapen veel sneller op de knop drukken dan mensen die goed geslapen hebben. Het sociale deel van de hersenen bleek ook stukken minder actief.

Slecht uiterlijk

Bij de tweede test kregen mensen die goed geslapen hadden allemaal beelden te zien van mensen die hele normale dingen aan het doen waren. De proefpersonen moesten de mensen op de beelden een eenzaamheidsscore geven. Sommige mensen waren uitgeslapen en sommige niet, maar wie slecht geslapen had was van tevoren niet bekend gemaakt. De mensen die slecht geslapen hadden kregen opvallend genoeg wel allemaal een hogere eenzaamheidsscore. Hieruit blijkt dus dat mensen die slecht slapen er slechter uitzien en zich ook slecht voelen. Doordat ze er eenzaam uitzien krijgen ze ook minder snel contact en wordt dat gevoel enkel versterkt. Probeer dus vooral genoeg te slapen.

Lees ook: Slaap zacht: met deze trucjes val je sneller in slaap

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Flair Online | Beeld: pxhere