Eet jij wel genoeg eiwitten? Je lichaam vertelt het aan je!

eiwitten

Deze signalen vertellen je of je genoeg eiwitten binnenkrijgt!

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig bezig met een gezonde voeding en daar horen ook genoeg eiwitten bij. Maar hoe weet je eigenlijk of je genoeg eiwitten binnenkrijgt? Je lichaam vertelt het aan je door middel van signalen. 

De stelregel voor een gezonde eiwitinname is volgens het Voedingscentrum 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Dat houdt dus in dat je 56 gram eiwit moet eten per dag als je 70 kilo weegt. Toch kan zelfs dat nog te weinig zijn en gelukkig kan ons lichaam ons heel goed vertellen of we goed bezig zijn of niet. De signalen dat je te weinig eiwitten tot je neemt zijn:

  • Je hebt lekkere trek. Zoete versnaperingen roepen je. Je wilt snoep, chocolade en wel nu! Dat komt omdat één van de functies van eiwitten is dat het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Daardoor krijg je niet de bekende ‘suikerdip’ en zal je dat ene dropje langer kunnen weerstaan.
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je scherp blijft. Als je te weinig eiwitten tot je neemt kan het dus zo zijn dat je een beetje wazig wordt.
  • Eiwitten zijn bouwstenen van cellen. Als je cellen minder sterk zijn door een te lage eiwitinname kan het zijn dat je nagels ook minder sterk worden. Als je nagels dus snel breken kan het handig zijn om eens te kijken naar je eiwitname.
  • Je kan je ook erg zwak voelen door een te lage eiwitinname. Als je te weinig eiwitten eet zal je lichaam het elders zoeken en dan vreet je lichaam zijn eigen spiermassa op. Je zal je hierdoor fysiek zwak voelen.
  • Door een tekort aan eiwit zullen je wondjes minder snel helen. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en dus ook de reparateurs. Als je niet genoeg van de eiwitten hebt kunnen ze minder snel repareren en zullen je wondjes minder snel verdwijnen.

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Womenshealth | beeld: Nuts