Dit effect heeft minder vlees eten op je gezondheid

Minder risico op diabetes

In meerdere onderzoeken komt naar voren dat de eiwitten in dierlijke producten – vooral in rood en bewerkt vlees – het risico op diabetes type 2 kunnen verhogen. Deze producten bevatten niet alleen veel stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid , maar het eten van veel vlees kan ook voor gewichtstoename zorgen. En dat leidt op zijn beurt weer tot een verstoorde insulinewerking. Vervang je dat stukje vlees door onbewerkte volkoren granen en plantaardige voedingsmiddelen? Dan verlaag je het risico op diabetes type 2 juist.

Verlaagde kans op kanker

Wetenschappers van de universiteit van Oxford stellen dat het eten van rood en bewerkt vlees de kans op darmkanker met maar liefst 50 procent verhoogt. Ook kwam de Gezondheidsraad met een rapport waaruit bleek dat mensen die veel rood vlees eten 20 procent meer kans lopen op het krijgen van longkanker. Enkele studies tonen daarnaast een verband aan tussen het eten van vlees en borstkanker.

Eiwittekort

Een veelgehoord nadeel van minder vlees eten, is dat je de kans loopt op een eiwittekort. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die veel voorkomt in dierlijke producten. Wil je graag vegetarisch of veganistisch eten, zorg dan dat je voldoende eiwitten haalt uit producten aks linzen, noten, bonen, quinoa en spinazie.

Tekort aan vitamines en mineralen

Er bestaan bepaalde vitamines en mineralen die vrijwel alleen voorkomen in dierlijke producten. Vlees is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 kun je ook vinden in onder andere melk en kaas. Besluit je om helemaal veganistisch te gaan eten, dan doe je er verstandig aan om extra vitamine B12-supplementen te slikken. Deze vitamine komt in plantaardige voedingsmiddelen namelijk niet voor. Een eventueel ijzertekort kun je aanvullen door extra linzen, sojabonen en gedroogde peulvruchten te eten.

Pagina 2/2

Lees ook: 9x Dit hebben de langstlevende mensen ter wereld gemeen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bedrock | Beeld: Pexels