Afvallen? Zo effectief is de populaire Intermittent Fasting methode

Welke problemen veroorzaakt dat?

“Ons lichaam krijgt geen tijd om tussen de maaltijden door te herstellen. Lichaamscellen zijn gericht op groei en vermenigvuldiging. Iedere keer als we eten, worden er allerlei processen in gang gezet die deze groei en vermenigvuldiging bevorderen. Er ontstaat daarbij afval dat zich blijft ophopen en bovendien invloed heeft op groeiprocessen ín de cellen”, aldus Pijl. Niet eten kan dat veranderen. “Zodra je brandstof aan je lichaam onttrekt, schakelt ons lijf over van groei en vermenigvuldiging naar reparatie en bescherming. De cellen merken dat er weinig brandstof in het lichaam komt en gaan afval als brandstof gebruiken. De cellen eten hun eigen afval als het ware op. Dit proces wordt autofagie genoemd.”

Welke vorm van Intermittent Fasting is het effectiefst?

Pijl legt uit: “Als het gaat om gewichtsverlies, lijkt periodiek vasten, dus eens per periode een paar dagen helemaal niets eten, het meest effectief. Maar ook met gemodificeerd vasten en de 5/2-methode kan gewicht worden verloren. Bij 16/8 is het gewichtsverlies meestal beperkt. Dat is ook wel logisch, want bij die vorm eet je niet minder dan gewoonlijk. Je verdeelt dezelfde portie alleen over een kleiner tijdsbestek.” Toch heeft ook ook de 16/8-methode zo zijn voordelen, aldus Pijl. “Uit dierstudies blijkt dat muizen die gedurende 8 uur dezelfde hoeveelheid calorieën aten als muizen die er 24 uur over konden doen, veel fitter, slanker en gezonder bleven. De controlegroep kreeg overgewicht en ontwikkelde allerlei chronische ziektes. Datzelfde effect zie je bij mensen.”

Hoe pak je de 16/8-methode aan?

Volgens Pijl is het het makkelijkst om het ontbijt over te slaan. Wanneer je je laatste maaltijd om 20.00 uur ‘s avonds neemt en dan de volgende dag pas om 12.00 uur ‘s middags ontbijt of luncht, hebt je zestien uur niet gegeten. Dat we moeten ontbijten om onze verbranding op gang te brengen, is volgens de professor een fabeltje. “De één kan er beter mee omgaan dan de ander, maar in principe kan het lichaam gewoon teren op de opgeslagen energievoorraad. Het schakelt dan over van suiker- op vetverbranding”, legt Pijl uit.

Hoe zit het met de 5/2-methode en gemodificeerd vasten?

Bij de 5/2-methode eet je gedurende twee dagen per week heel weinig, bij gemodificeerd vasten eet je eens in de (paar) maand(en) vier à vijf dagen heel weinig. Hoeveel dan precies? “Weinig is hier ongeveer 500 calorieën per dag, verspreid over twee eetmomenten”, vertelt Pijl. Je eet dan geen glucose uit zetmeel en suiker en weinig eiwitten. Wel veel groenten en gezonde vetten uit noten, olijfolie en eventueel een beetje vis. Volgens Pijl eten we allemaal te vaak, dus iedereen heeft er baat bij. Let echter wel op: diabetici mogen er niet op eigen houtje mee beginnen. Het heeft direct invloed op de suikerhuishouding, dus moet de medicatie worden aangepast. Ook mensen met darmziektes moeten eerst met hun arts overleggen of het veilig en verstandig is.

Lees ook: Ali viel bijna 50 kilo af dankzij het keto-dieet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels