Eindelijk antwoord: om déze reden rimpelen je vingers dus na een lang bad

Die rimpelige huid na een lange baddersessie heeft een functie

Je kent het wel: na een ontspannen avondje in de badkuip lijken je vingers (en tenen) opeens een stuk ouder geworden. Die rimpels in je vingers trekken na een tijdje gelukkig weer weg, maar waarom verschenen ze eigenlijk? Schijnbaar hadden deze tijdelijke lijntjes vroeger een functie!

Lange, lange tijd waren wetenschappers ervan overtuigd dat de rimpels te maken hadden met de zwelling van je vingers, maar nu is wetenschappelijk bewijs opgedoken waaruit blijkt dat onze voorouders dankbaar gebruik maakten van deze rimpels.

Zo zou de gerimpelde huid ervoor zorgen dat zij een betere grip op dingen hadden zodra ze werden ondergedompeld in water.

Ontdekking
Bioloog Mark Changizi deed in 2011 de ontdekking dat het rimpelen van de vingers een actief proces is en dat het geen reactie is op warm water. Dit betekent dat de mens baat heeft (gehad) bij de rimpels. Changizi kwam er hierdoor achter dat men een betere grip krijgt op natte objecten door de rimpels in je vingers. Niet geheel nutteloos dus: die lijntjes in je vingers.

Bron: Tiphero | Beeld: Geobeats