Ben jij emotioneel uitgeput? Dit zijn de symptomen die erop wijzen

emotioneel uitgeput

Emotionele uitputting is één van de drie tekenen van een burn-out 

Iedereen heeft weleens een off day: je blijft het liefst de hele dag in bed liggen en hebt even helemaal nergens zin in. Af en toe is dat niet erg, maar als zulke dagen steeds vaker voorkomen kan het zijn dat er iets niet helemaal goed is. Wellicht ben je emotioneel uitgeput. Emotionele uitputting ontstaat vaak na een stressvolle periode en is een van de drie tekenen van een burn-out. Iets om serieus te nemen dus. Dit zijn de zeven symptomen. 

1. Nooit écht uitgerust

Je zet meerdere wekkers en bent al een half uur aan het snoozen. Toch kom je je bed niet uit, omdat je nog enorm moe bent. Wanneer je mentaal uitgeput bent, heb je lichamelijk ook veel minder energie. Zelfs als je voldoende nachtrust hebt gehad, kan het zijn dat je lichaam nog niet klaar en opgeladen is om weer aan de slag te gaan. Bij emotionele uitputting heb je echt meer dan één goede nachtrust nodig om te herstellen. 

2. Niet kunnen slapen

Het klinkt nogal tegenstrijdig: je bent doodmoe, maar kunt ook niet (goed) slapen. Ook dit is een van de symptomen van emotionele uitputting. Je hersenen hebben de neiging om te gaan piekeren en malen als je in bed ligt, waardoor je niet makkelijk in slaap valt. Het kan ook zijn dat je wel in slaap valt, maar niet goed doorslaapt. 

3. Concentratieproblemen 

Wanneer je emotioneel uitgeput bent, kun je je overdag vaak minder goed concentreren. Dat is een logisch gevolg van slaaptekort. Je ben vergeetachtig, chaotisch en raakt dingen kwijt. Daardoor raak je weer gefrustreerd en dat helpt weer niet mee aan een goed humeur. 

4. Vaker ziek 

Krijg jij elke verkoudheid en elk griepje? Ook dat kan een gevolg zijn van emotionele uitputting. Je immuunsysteem is dan namelijk een stuk minder goed. Dat komt gedeeltelijk omdat je minder slaapt en minder actief bent, maar ook omdat je lichaam in protest gaat als je hersenen rust nodig hebben. 

5. Geen zin in leuke dingen

Kun jij normaal gesproken enorm uitkijken naar leuke dingen, maar is dat ineens verdwenen? Dat je geen zin meer hebt in leuke dingen is een van de symptomen. Alles kost je opt dit moment extra energie. Niet alleen stressvolle situaties, maar ook de leuke dingen. 

6. Lichamelijke klachten

Naast het feit dat je eerder ziek kunt worden vanwege een laag immuunsysteem, kun je ook last krijgen van andere lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst.

7. Emotionele achtbaan

Ben jij het ene moment nog hartstikke vrolijk? Het volgende moment kun je je zomaar bedroefd en depressief  voelen. Ook dit is een symptoom van emotioneel uitgeput zijn. Je kunt prikkels niet meer goed verwerken, waardoor de kleinste dingen voor mood swings kunnen zorgen. 

Naar de huisarts 

Herken jij veel van bovenstaande symptomen? Dan kan het zomaar zijn dat je emotioneel uitgeput bent. Als je denk dat dit bij jou het geval kan zijn, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan je precies vertellen wat in jouw situatie het beste is voor je mentale en fysieke gezondheid. Neem je rust en blijf vooral niet met klachten rondlopen. Emotionele uitputting is heel vervelend, vooral als je bedenkt het dat een van de drie symptomen is van een burn-out. En dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Lees ook: 7 symptomen die kunnen wijzen op een te lage hartslag

Bron: Margriet | Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio