Energiedrank ongezond: kinderartsen eisen nú een verbod voor minderjarigen

De gevaarlijke stoffen in het drankje zorgen voor veel problemen bij jongeren

Tegenwoordig wordt er vaak genoeg gewaarschuwd voor de gevaren voor de gezondheid bij het drinken van energiedrankjes. Ondanks deze gevaren is het drankje nog steeds een enorme hype onder de jongeren. Kinderartsen zijn het zat, want volgens hen is het vaak de oorzaak dat jongeren op de eerste hulp terecht komen. 

Kinderartsen pleiten voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 18 jaar.

Toename
In energiedrank zit onder andere cafeïne, taurine en glucuronolactone. Niet alleen werkt het verslavend, ook kan het zorgen voor hartkloppingen, duizeligheid en buikpijnklachten. Kinderartsen zijn het zat en vinden dat er een verbod op de verkoop van energiedrank moet komen voor kinderen onder de 18 jaar oud. Vanuit het AD zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dat er een toename te zien is in het gebruik van deze drankjes en dat ze zich hier grote zorgen om maken. Volgens het AD drinken jongeren soms wel zes blikjes of meer op een dag.

Voorlichting
Overigens ziet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) niets in zo’n verbod. Er wordt juist gepleit door het VWS voor meer voorlichting. Sportverenigingen en scholen kunnen hier volgens het ministerie een grote en belangrijke rol in spelen. Op het moment adviseert het Voedingscentrum om kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank te geven. Oudere kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoedingen geven wordt geadviseerd om het bij één blikje frisdrank per dag te houden.

Lees ook: Bizar: dit 19-jarige meisje dronk zoveel energiedrankjes dat ze bijna een kunstgebit kreeg…

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD, RTL Nieuws | Beeld: Pexels