Krijgt iemand een epileptische aanval? Dit is hoe je het beste kunt handelen

Eerste hulp bij een epileptische aanval

Het kan een hele heftige ervaring zijn om iemand te zien die een epileptische aanval krijgt. Wie het weleens heeft meegemaakt, kan vast beamen dat je in eerste instantie verstijfd. Door voortaan deze punten op te volgen weet je hoe je kan handelen wanneer iemand een epileptische aanval krijgt.

Handelen tijdens een aanval

Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen en meerdere fasen die een slachtoffer doormaakt. In de meeste gevallen is eerste hulp niet nodig en houdt de aanval na enkele minuten weer op. Wel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan tijdens een aanval. Er zijn daarom een aantal handelingen die je als omstander kan uitvoeren om de persoon in kwestie te helpen.

Hoe herken je epilepsie?

Een epileptische aanval kun je herkennen als bij iemand een arm, been of het hoofd uit het niets oncontroleerbare schuddende bewegingen maakt. Kort hierna verliest de persoon opeens zijn bewust zijn, komt op de grond terecht en spant ongewild spieren aan. Herken je deze symptomen bij iemand? Probeer dan de volgende handelingen uit te voeren.

Lees verder op de volgende pagina wat je het beste kunt doen wanneer iemand een epileptische aanval krijgt.

Pagina 1/2