Is het erg als je niet elke dag ‘de grote boodschap’ kunt doen? Dít is het antwoord

dag

Het valt best mee

Sommige mensen zijn gezegend met een goede, gezonde stoelgang, terwijl nummertje twee bij anderen soms even uitblijft. Je hoort vaak dat het goed voor je is om iedere dag te poepen. Maar voor degenen bij wie de grote boodschap niet iedere dag lukt hebben we goed nieuws: het is helemaal niet zo ongezond als je niet zo vaak een bezoekje moet brengen aan het toilet.

Sommige mensen kunnen wel drie keer per dag een lading lossen terwijl anderen slecht vier keer naar ‘het kantoor’ gaan. Geen van beide voorbeelden is vreemd, zolang de ontlasting maar soepel is. Poep je minder dan drie keer per week? Dan is de kans groot dat je last hebt van verstopping. Komt het bij jou voor dat je vaak erg hard moet persen om harde, droge ontlasting eruit te krijgen? Dan kun je stellen dat je last hebt van ontstopping. Ook kun je hierdoor last krijgen van buikkrampen.

Is het poepen voor jou moeilijk? Dit kun je makkelijker maken door een krukje onderaan de wc te zetten. Lukt het jou desondanks nog steeds niet om makkelijk de grote boodschap te doen? Dan is het belangrijk dat je kritisch naar je voeding kijkt. Voor een goede stoelgang is het belangrijk dat je het volgende voldoende binnenkrijgt:

  • Vezels: dit is te vinden in fruit, groente, volkoren producten, noten en zaden
  • Drink genoeg: drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag
  • Sport: als je weinig sport kan je dikke darm langzamer gaan werken, waardoor het poepen moeilijker wordt.

Bron: Margriet | Beeld: archief