Etalagebenen tijdens het lopen; dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf!


Zo weet je of je last hebt van etalagebenen

Heb je steeds vaker last van je been, voet of billen tijdens het lopen? Dan kan het zomaar zo zijn dat je last hebt van etalagebenen. Helemaal niet gek, want in Nederland krijgt maar liefst 20 procent van de vijftigplussers last van deze aandoening. 

De oplossing is misschien niet helemaal wat je had verwacht.

Slagaderen

Wanneer je last hebt van etalagebenen, betekent dat dat de slagaderen in je been vernauwd of verkalkt zijn. Dit hoort bij het natuurlijke verouderingsproces, maar dit proces kan wel versneld worden door een ongezonde levensstijl. Zo hebben mensen met een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, diabetes en rokers een verhoogd risico op de vaataandoening. Verkalkte aderen geven niet alleen de kans op etalagebenen; ook verhoogt het de kans op een beroerte en een hartinfarct. Heb je last van dichtslibbende aderen, dat ga je dat merken tijdens het wandelen.

Etalagebenen

Je ervaart dan een stekende en krampende pijn of een heel zwaar gevoel in je benen. Ook kun je vreemde gevoelens in je voet, kuit, dijbeen of bil ervaren. Meestal verdwijnen de klachten plotsklaps wanneer je stilstaat. Loop je vervolgens weer verder, dan keren de klachten weer terug. De klachten worden overigens erger bij koud weer. Vermoed je dat last hebt van deze aandoening, dan kun je dit laten onderzoeken door de huisarts. Om de klachten te verminderen is het belangrijk om de doorbloeding op gang te houden. Het lijkt misschien tegen je verstand in te gaan, maar het is belangrijk om toch in beweging te blijven. Blijf juist veel wandelen en pas je levensstijl aan.

Schema

Weet je niet hoe je moet blijven wandelen als je veel pijn hebt en vind je het moeilijk om op zo’n moment door te zetten? Dan kan het helpen om het volgende schema in gedachten te houden.

  • Wandel net zo lang totdat de klachten opkomen. Loop daarna nog tien stappen door. Het voelt niet prettig maar kan volgens artsen geen kwaad.
  • Rust dan uit totdat de klachten verdwijnen en herhaal de oefening nog een keer, ongeveer een kwartier tot een halfuur lang.
  • Doe deze oefening minstens drie keer per dag, drie dagen per week. Iedere dag is nog beter!

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixbay