Expert: ‘Een banaan eten voor het slapen zorgt voor een betere nachtrust’

Vier-handen-op-een-buik

Een expert legt uit hoe het zit

Er gaan veel speculaties rond over welke voeding het beste werkt voor een goede nachtrust. Een banaan wordt daarbij veel genoemd, maar altijd dachten we dat het een fabel was. Tot nu, want een expert geeft eindelijk het antwoord.

Tryptofaan

Volgens Stephanie Molenaar, een slaapdeskundige, kan voeding slaapverwekkend of slaapverstorend zijn. “Zoals cafeïne je wakker houdt, kan voeding met het stofje tryptofaan je doen slapen”, vertelt ze aan Metronieuws. Tryptofaan is een aminozuur dat in je lichaam zorgt voor de aanmaak van serontine, het stofje dat de aanmaak van melatonine bevordert. En inderdaad, melatonine zorgt er weer voor dat jij je slaperig voelt.

Eten voor het slapen

Hierdoor kun je voor het slapen gaan het beste iets eten met tryptofaan. Dit zit onder meer in kwart en yoghurt, tonijn, kaas, haver, gevogelte en banaan. Toch vindt Molenaar een banaan niet het beste slaapmiddel. “Er is zelfs voeding waar het slaaphormoon melatonine gewoon in zit, zoals amandelen en walnoten”, legt ze uit. Volgens haar kun je dus beter een handje noten eten voor het slapen.

Suikerbommetjes

Toch zal je na een handje noten of een banaan niet meteen sneller gaan slapen. Als je voedingspatroon niet in orde is, zal dit namelijk weinig opleveren. “Het helpt pas echt als je de suikerbommetjes laat staan en ook niet al te laat op de avond eet. Het beste kun je er simpelweg een gewoonte van maken om ‘s avonds, wanneer je op de bank hangt, die zak chips te verruilen voor een zakje nootjes.”

Lees ook: Onderzoek: uitslapen in het weekend is goed voor je mentale gezondheid

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels