Deze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten

Ongeveer een op de twintig mensen heeft minimaal acht weken last van coronaklachten

Gelukkig hebben nog steeds de meeste mensen met corona milde symptomen en herstellen ze snel van het virus. Toch is er ook een groep die langer last houdt van coronaklachten. Uit nieuw onderzoek van King’s College London blijkt dat er een aantal factoren is dat de kans op langdurige coronaklachten vergroot. 

Langdurige coronaklachten

Het coronavirus kan voor vervelende klachten zorgen, zoals koorts, vermoeidheid, verlies van smaak en reuk, diarree en zelfs druk op de borst en ademhalingsproblemen. Onderzoekers van King’s College London analyseerden de gegevens van honderden coronapatiënten, die hun symptomen in een app hadden ingevoerd. Hieruit blijkt dat ongeveer een op de zeven mensen minimaal vier weken last heeft van coronaklachten. Zo’n een op de twintig mensen is minimaal acht weken ziek en een op de 45 mensen is na drie maanden nog niet beter.

Risicofactoren

De onderzoekers wisten vier risicofactoren hiervoor in kaart te brengen. Ze geven aan dat in principe iedereen langdurige coronaklachten kan krijgen, maar dat er enkele factoren zijn die de kans hierop vergroten. Wij delen ze hieronder.

Vijf of meer symptomen

Met enkel een kuchje of een loopneus is het verstandig je te laten testen op corona. Als je in de eerste week last hebt van vijf of meer symptomen, heb je volgens het onderzoek meer kans op een langdurig coronaziektebed. Iemand die bijvoorbeeld in de eerste week al last heeft van hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn en diarree en die zijn reukvermogen kwijt is, heeft meer kans om langer last van deze symptomen te houden dan iemand met alleen een kuchje.

Vrouwen

Opvallend genoeg lopen vrouwen meer risico op langdurige coronaklachten dan mannen. Dit is verrassend, omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat mannen vaker ernstig ziek zijn door het coronavirus en er vaker door overlijden.

Leeftijd

Niet alleen zijn ouderen meer kwetsbaar voor het virus, ook lopen ze meer risico op langdurige coronaklachten. Volgens het Britse onderzoek ligt die grens al bij vijftig jaar.

Gezondheidsproblemen

Mensen met gezondheidsproblemen als astma of andere longaandoeningen zijn vatbaar voor een lang coronaziektebed. Dit geldt ook voor mensen met overgewicht.

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wél klachten: dit moet je doen

Bron: King’s College London | Beeld: Unsplash, Kinga Cichewicz