Feit of fabel: helpt appelazijn drinken bij het afvallen?

Werkt het middeltje echt?

Je hoort steeds vaker over de gekste middeltjes die goed zijn voor verschillende dingen. Zo zou appelazijn bijvoorbeeld bevorderend werken bij gewichtsverlies. Het azijn wordt onder andere aangeprezen als een middel voor het verliezen van buikvet. Maar werkt het echt? Dit is wat dieet-experts zeggen over appelazijn als hulpmiddel om af te vallen. 

Gewichtsverlies

Laten we beginnen met de reden waarom appelazijn mogelijk kan helpen om gewicht te verliezen. Onderzoek wijst uit dat appelazijn van nature een goede vetverbrander is. Het middel activeert de spijsvertering en zorgt gedurende de dag voor een verzadigd gevoel. Daarnaast kan het azijn helpen om sneller vet te verbranden en werkt het urine-afdrijvend. Dit bij elkaar opgeteld zou appelazijn een wondermiddel maken om gewicht mee te verliezen. Diëtisten en experts zochten uit of appelazijn in de realiteit ook daadwerkelijk helpt met afvallen.

Fabels

Aan Metronieuws vertelt diëtiste Iris Groenenberg hoe het zit. “Over afvallen bestaan veel fabels. Een van die fabels is dat appelazijn zou helpen bij het afvallen. Zure producten als appelazijn, grapefruitsap of citroensap breken geen vet af, dat is een fabeltje. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het drinken van zure drankjes invloed hebben op de vetverbranding of helpen bij het afvallen.”

Helpt niet

Sterker nog, het drinken van appelazijn kan juist leiden tot een ander probleem, namelijk tanderosie. “Dan lost het tandglazuur dus op, ook al wordt het citroensap of het appelazijn vaak aangelengd met water.” Dat het middeltje reinigend zou werken is volgens Groenenberg daarnaast ook onzin. “Appelciderazijn helpt niet om te ontgiften. Ons lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dat proces verloopt voornamelijk via de lever. Maar bijvoorbeeld ook je nieren en maagdarmkanaal spelen een rol in dit verwerkingssysteem. Appelciderazijn heeft daar geen effect op en helpt dus niet om te ontgiften.”

Andere onderzoeken

Toch zijn er andere onderzoeken waaruit wel blijkt dat appelazijn je helpt bij het afvallen. Een onderzoek in het Journal of Functional Foods suggereert bijvoorbeeld dat het drinken van het middeltje voor het eten gekoppeld kan worden aan kleinere pieken in je bloedsuikerspiegel. Ander onderzoek in de Annals of Nutrition & Metabolism toont aan dat het gebruik van twee theelepels appelazijn tijdens de maaltijd kan helpen om een te lage suikerwaarde te vermijden en de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd te houden. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar voedingsonderzoekers zoals Carol Johnston, die jarenlang het drankje heeft bestudeerd aan de Arizona State Universiteit, vermoeden dat verbindingen in azijn de absorptie van sommige zetmeelsoorten verstoort. Wil je proberen of appelazijn drinken voor jou werkt? Drink dan maximaal twee keer per dag een eetlepel appelciderazijn verdund met water – met een rietje!

Lees ook: Om deze 6 redenen is wandelen in de winter extra goed voor je

Bron: Metronieuws | Beeld: Pixabay