Feit of fabel: is met je vingers knakken echt zo ongezond?

Is het kraken van je vingers hartstikke schadelijk of volkomen onschuldig?

“Wanneer je met je vingers kraakt, krijg je artrose!” Of: “Niet je vingers knakken, dat is slecht voor je botten!” Je hebt het vast wel eens gehoord. Toch zijn er genoeg anderen die volhouden dat het geen kwaad kan. Maar wie heeft er dan gelijk? Dit is hoe het zit.

Schadelijk of niet schadelijk?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het kan géén kwaad om je vingers eens goed uit te rekken met het knakkende geluid als gevolg. Trouw vroeg het na bij Bertram Thé, orthopedisch chirurg in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Thé is bovendien gespecialiseerd in onder andere de handen, dus hij kan precies uitleggen hoe het zit: “De grootste misverstanden zijn dat je je vinger zou kunnen ontwrichten tijdens het knakken, of dat je er zelfs artrose van kan krijgen. Maar dat is pertinente onzin.” Aha, duidelijk!

Wat heb je er aan?

Maar om nu te zeggen dat het een goede gewoonte is om met je vingers te knakken? Dat is ook niet helemaal waar. “Er zit meestal niks vast en er komt ook niks los als je je vingers kraakt. Sommige mensen kunnen van alles kraken; ellebogen, knieschijven. Maar het verandert niks”, legt Thé uit. “Laat ik het zo zeggen: het is een slechte gewoonte, maar het is niet slecht. Het is net zo min schadelijk als gezond”, vertelt hij. Dat gevoel van opluchting zit dus volledig tussen je oren.

Irritant geluid

Thé snapt wel dat het knakkende geluid wordt gezien als iets slechts. “Mensen associëren het met botten, met iets hards dat tegen iets anders hards schuurt. Dan denk je meteen: dat kan niet goed zijn. Maar gelukkig is dat niet het geval.” MAX Vandaag legt uit dat dat geluid wordt veroorzaakt door luchtbellen in de vloeistof tusen je gewrichten. Dit bleek in 2015 uit onderzoek met MRI-beelden. “Op de MRI-beelden is te zien dat door het oprekken er niet voldoende vloeistof beschikbaar is om de ruimte tussen de gewrichten op te vullen. Zo ontstaan er luchtbellen in het vocht en de overdruk die hierbij ontstaat wordt omgezet in het knakkende geluid.”

En die andere gewrichten?

Het is wel handig om te onthouden dat dit dus specifiek om het knakken van je vingers gaat. Bij schouders en heupen til je ze namelijk vaak even uit de kom om dat opluchtende kraakgevoel te ervaren. En dat is dus wél slecht voor die gewrichten. Maar je vingers knakken? Dat kan geen kwaad. Mocht je toch last krijgen van je gewrichten, dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met een huisarts of fysiotherapeut. Maar tot die tijd hoef je je dus geen zorgen te maken over artrosevingers als gevolg van die krakend fijne gewoonte!

Lees ook: Vijf sporten die je het beste kunt doen bij gewrichtspijn

Bron: Trouw, MAX Vandaag | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska