Feit of fabel: ben je sneller dronken van alcohol in het vliegtuig?

vliegtuig dronken

Kies jij in het vliegtuig ook voor een borrel?

Voor veel mensen hoort het er echt bij: een vliegvakantie begin je pas écht goed met een wijntje, pilsje of luxe cocktail in de lucht. Zeg maar hallo tegen het vakantiegevoel! Maar horrorscenario’s met dronken medepassagiers die zichzelf onder de (klap)tafel hebben gedronken komen ook regelmatig voor. Hoe kan dat toch? Ben je echt sneller dronken wanneer je in het vliegtuig zit?

Dronken in het vliegtuig

Een vakantie is toch een stukje verwennerij voor jezelf. En wat is er dan beter dan je reis beginnen met een kleine borrel? Voor veel mensen helpt een alcoholische versnapering ook om door de vliegreis heen te komen. Want laten we wel wezen: hutje-mutje op elkaar zitten in eindeloze rijen vliegtuigstoelen is vaak geen pretje. Met een borrel achter de kiezen is het harde randje er wat vanaf. Ook kan alcohol helpen om in slaap te vallen. Geen overbodige luxe op een lange vlucht natuurlijk! Maar soms hoor je ook dat mensen sneller dronken zijn van drankjes in het vliegtuig. Misschien klinkt dit als een fabeltje, maar het is toch echt zo.

Luchtdruk

Het zit zo: in het vliegtuig is de luchtdruk anders dan op aarde. Dit betekent dat het voor je lichaam moeilijker is om zuurstof op te nemen uit je bloed. Hierdoor kun je wat duizelig zijn – een beetje alsof je wat aangeschoten bent. Als je hier bovenop ook nog drinkt, dan kom je dus al snel dronkener over dan je bent, schrijft Margriet. Bovendien legt het blad ook nog eens uit dat je in vliegtuigen vaak geen kans krijgt om een ‘bodempje’ te leggen. Ga maar na: wanneer je op een feestje bent of terrasje zit, dan heb je vaak allerlei versnaperingen naast je drankje. Maar in een vliegtuig valt er meestal niet veel te snacken. Ook de maaltijdkeuze is er niet reuze, en dus eet je naar verhouding minder dan met beide benen op de grond. Als gevolg drink je dezelfde hoeveelheid alcohol op een lege maag en dat leidt ertoe dat je sneller dronken bent.

Minder beweging

Bovendien heb je in het vliegtuig ook minder snel door hoeveel alcohol er in je systeem zit, schrijft Margriet. Je zit immers redelijk vast in je stoel. Hooguit sta je een keer op om het toilet te bezoeken. Maar juist wanneer je rondloopt of je in het kleine kamertje begeeft, merk je pas echt hoeveel je gedronken hebt.

Kortom: in het vliegtuig voel je je sneller dronken door de luchtdruk, komt alcohol sowieso al harder aan door je relatief lege maag én heb je het minder snel door. Wij vragen de volgende keer wel gewoon om een virgin cocktail of een nul punt nul-wijntje!

Lees ook: Shocking: verstekeling overleeft vlucht in wielkast van vrachtvliegtuig

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash