Feit of fabel: kan te veel tandpasta gebruiken ongezond zijn?

tandpasta

Opletten op je tandpasta kan schelen voor je gebit én in de portemonnee

Twee keer per dag (of vaker) behoort het tot de routine: borstel natmaken, een dot tandpasta erop en poetsen maar. Maar hoeveel tandpasta hoor je eigenlijk te gebruiken? Wij kunnen je vast verklappen: het is waarschijnlijk minder dan je zelf denkt. 

Te veel tandpasta

Allereerst de vraag: hoeveel tandpasta horen we nu eigenlijk te gebruiken? Om maar met de deur in huis te vallen: zelfs de hoeveelheid op de foto bovenaan dit artikel is al te veel. De Amerikaanse tandarts Scott Froum vertelt aan Well & Good dat het echt om een kleine hoeveelheid gaat. Denk aan een dot pasta ter grootte van een erwtje. Voor kinderen tot een jaar of zes is zelfs dat te veel. Zij hebben al genoeg aan een rijstkorreltje aan tandpasta.

Gezondheid

Maar hoe kan dat dan schadelijk zijn voor je gezondheid? MAX Vandaag legt uit dat veel tandpasta gebruiken ook betekent dat je veel schuim creëert. Door een overdaad aan schuim, kun je vervolgens niet goed meer zien welke tanden je al wel of niet hebt gepoetst. Eén keertje kan in die zin geen kwaad. Maar als je steeds weer tanden onbewust overslaat bij het poetsen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zonde van je gebit én van de tandartsrekening!

Ook kan een teveel aan fluoride je tandglazuur aantasten, stelt Froum. Het klinkt misschien gek, want je tanden hebben júist fluoride nodig om sterk te blijven. Maar zoals met zoveel dingen: té is nooit goed. Te veel fluoride net zo min.

Duur

En nog een heel praktische reden om vooral niet te veel tandpasta te gebruiken: het scheelt je op den duur flink in de portemonnee. Met een klein dotje tandpasta gaat je tube een heel stuk langer mee, waardoor je minder snel nieuwe hoeft in te slaan. Kortom: genoeg redenen om eens goed op te letten op je tandpasta.

Lees ook: Feit of fabel: is bruiswater slecht voor je tanden?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Diana Polekhina