Feit of fabel: vermindert het eten van pissebedden hooikoortsklachten?

pissebedden

Moeten we nu massaal pissebedden gaan eten of kunnen we ze beter laten staan?

Het gerucht gaat al jarenlang rond: het eten van pissebedden zou hooikoortsklachten verminderen. We snappen dat het niet heel aantrekkelijk klinkt, maar veel hooikoortspatiënten zijn positief over het middeltje. De vraag is alleen of het ook echt werkt. Wij zochten het voor je uit. 

Waar komt het vandaan?

In een nieuwe editie van NUcheckt zocht NU.nl uit of het echt helpt om pissebedden te eten als je van je hooikoorts af wilt komen. Maar waar komt dit gerucht eigenlijk vandaan? Het begon allemaal in 2015, toen het als lezerstip binnenkwam op Lindanieuws.nl. Hoofdredactrice Jossine Moderman besloot de proef op de som te nemen en concludeerde dat ze zich naderhand een stuk beter voelde.

Zelfde effect als immunotherapie

Ranny van Weissenbruch, KNO-arts van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, reageerde destijds geleden bij RTV Drenthe op de lezerstip. “Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, dan zou dat hetzelfde effect kunnen hebben als immunotherapie”, stelde hij. In een pissebed zitten namelijk dezelfde allergene eiwitten als in pollen.

Jaarlijks terugkerend

Vorige maand werd het gerucht nieuw leven ingeblazen door Tagmag. Op basis van de informatie van RTV Drenthe kwamen zij met een nieuw artikel dat sindsdien viral gaat op social media. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat we momenteel middenin het hooikoortsseizoen zitten. Naast de gevestigde media, wordt er ook over pissebedden gesproken op blogs waar patiënten hun ervaringen delen. Inmiddels keert het gerucht bijna jaarlijks terug, tijd om te checken of het eigenlijk wel klopt.

‘Onzin’

We zullen meteen met de deur in huis vallen: het gerucht blijkt een fabel te zijn. De Volkskrant besloot de roddel in 2015 al eens onder de loep te nemen. Zij spraken toen ook met Van Weissenbruch. De KNO-arts liet toen weten dat hij slecht op de hypothese had gereageerd dat als het zou werken, het op die manier kon komen en dat er geen wetenschappelijk bewijs voor was. De krant concludeerde toen al dat het ‘onzin’ was.

Niet veranderd

Dat statement is jaren later nog niet veranderd. “Het is per definitie niet mogelijk”, zegt Arnold van Vliet, bioloog en hooikoortsdeskundige van de Wageningen Universiteit tegen NU.nl. “Het zou dan volgens het principe van de immunotherapie moeten werken. Dan bouw je door het eten van pissebedden weerstand op door allergenen tot je te nemen. Maar dan moet het wel om de juiste allergenen gaan en dat is bij pissebedden niet het geval.”

Hoewel het dus niet waar blijkt te zijn, delen hooikoortspatiënten al jaren positieve verhalen. Hoe kan dat? “Hooikoortspatiënten zijn soms radeloos. Bij hevige klachten proberen patiënten van alles om de klachten te verminderen. Het kan dan ook tussen de oren gaan zitten”, stelt Van Vliet. “Maar het valt echt in het kader van een nonsensverhaal”, concludeert de bioloog. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Deze 5 voedingsmiddelen helpen hooikoorts tegen te gaan

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay