Feit of fabel: aardappels met groene plekken zijn giftig

groene aardappels

Eet jij wel eens aardappels met groene plekken?

Je hebt het vast wel eens gehoord: de groene plekken die je soms op aardappels ziet zouden ontzettend slecht voor je zijn. Sommigen zeggen zelfs dat de lelijke plekken giftig voor je zijn! Maar hoe zit dat eigenlijk?

Groene plekken op aardappels

Heb je altijd last van groene plekken op je aardappels? Dan komt dat waarschijnlijk doordat je de aardappels in het zonlicht bewaart. Een open voorraadkast in een zonnig hoekje van de keuken kan er goed uitzien, maar is niet het beste voor de ingrediënten er bewaart. Zo zorgt zonlicht op aardappels ervoor dat er fotosynthese in gang wordt gezet in de aardappel, schrijft Libelle. Voor dat proces is een stofje nodig met de naam ‘chlorofyl’. Hoewel fotosynthese in de meeste planten heel nuttig is aangezien dit proces voor zuurstof in de lucht zorgt, wil je dat liever niet in je aardappels hebben, natuurlijk.

Gezondheid

Maar is het ook echt een risico voor je gezondheid? Dat zit zo: door de chlorofyl neemt ook de hoeveelheid solanine in de aardappel toe. Dit zorgt voor een bittere smaak en kan in grote hoeveelheden zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Te veel solanine kan namelijk de oorzaak zijn van misselijkheid, diarree, of hoofdpijn. En dat is niet best! Maar we kunnen je geruststellen, want voordat daar sprake van is, moet je wel echt héél veel van het stofje binnenkrijgen. Dit stofje is dus alleen giftig in echt grote hoeveelheden. En dat betekent dus een gigantische hoeveelheid groene aardappels eten. En tja, van te veel eten word je ook al gauw misselijk, dus dan heb je ook een heel ander probleem.

De oplossing

Mocht je nu een zak aardappels in je vensterbank hebben liggen met een hoop groene plekken erop, dan hoef je deze niet direct weg te gooien. Kleine plekjes van de aardappels kun je namelijk gewoon wegsnijden. En dat betekent dat die lekkere aardappel-ovenschotel, puree of simpel avondmaal met aardappels, vlees en groenten gewoon door kan gaan. En anders kan een tripje naar de lokale supermarkt ook geen kwaad, toch?

Lees ook: Feit of fabel: is met je vingers knakken echt zo ongezond?

Bron: Libelle | Beeld: Pexels