Dit filmpje zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn: zó kan de wereld eruit zien als je autisme hebt

autisme

Dit filmpje laat zien hoe iemand met autisme de wereld kan ervaren

Autisme is een ontzettend complexe stoornis die absoluut niet in één definitie of diagnose te vatten is. De naam Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een  verzamelnaam voor de verschillende vormen van autisme.  De term spectrum wordt gebruikt in de zin van een veelkleurige waaier, waarmee aangegeven wordt dat er een grote diversiteit is in de manier waarop autisme zich uit. 

Des te lastiger kan het zijn om je voor te stellen hoe het moet zijn om te leven met een stoornis uit het autismespectrum.

Prikkels
Maar omdat het toch belangrijk is om je proberen te verplaatsen in anderen is het raadzaam om dit filmpje eens te kijken. Het filmpje lijkt in eerste instantie niet heel erg bijzonder, want je ziet gewoon een kind met een knuffel dat door de deuren van een winkelcentrum loopt. Als de jongen een fotohokje tegenkomt gaat het echter behoorlijk verkeerd. Het jongetje blijkt een autistische stoornis te hebben en de prikkels die hij krijgt, worden hem langzaam teveel.

Zou jij het einde halen?
Die prikkels bestaan onder andere uit angstaanjagende gezichten, oorverdovende geluiden en verblindende lichten. Het filmpje is gemaakt door de Britse National Autistic Society om mensen die geen autisme hebben een idee te geven van hoe zwaar het kan zijn om met autisme te leven. Denk er eens over na. Zou jij op deze manier het einde van het winkelcentrum kunnen halen? Beleef het zelf en bekijk hier het confronterende filmpje.

Voor alle duidelijkheid, er bestaan heel veel verschillende vormen van autisme. Al die varianten vormen samen het autisme spectrum. Met dit filmpje richt de National Autistic Society zich hoofdzakelijk op de overgevoeligheid van de zintuigen van kinderen met autisme. Lang niet alle mensen met autisme zullen zich dus herkennen in het filmpje, maar heel veel mensen toch ook wel.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron & Beeld: National Autistic Society