Feit of fabel: Is fluoride in tandpasta ongezond?


Fluoride staat op de lijst van giftige stoffen

Op eigenlijk al onze cosmetica staat een lange lijst van ingrediënten waar we nog nooit van hebben gehoord. Chemische componenten die ervoor zorgen dat het product zijn werk doet. We zijn allemaal bekend met één van de ingrediënten van tandpasta: fluoride. Er ontstaat namelijk nog weleens ophef omtrent deze stof, want het zou schadelijk zijn. Hoe zit het eigenlijk?

Is fluoride echt slecht voor je?

Glazuur

“Negen van de tien tandartsen raadt deze tandpasta aan!” Dit is de kreet die we vaak horen bij tandpastareclames, uitgesproken door mensen met een rij extreem witte, rechte tanden. Maar wat raden tandartsen aan? Een tandpasta die je glazuur sterker maakt en ervoor zorgt dat je minder snel cariës (gaatjes) krijgt. Fluoride is het ingrediënt in tandpasta dat je glazuur versterkt en je dus beter beschermt tegen gaatjes. Maar, sinds 2014 staat fluoride op de lijst met giftige stoffen. Hoe kan dat?

Gezondheidsrisico’s

Als je te veel fluor binnenkrijgt loop je risico op gezondheidsproblemen. Zo zou het je hersenen en zenuwstelsel aan kunnen tasten en tanden en botten op lange termijn poreuzer kunnen maken. In sommige landen zit namelijk fluor in het water en in die landen zijn tanden en botten van mindere kwaliteit, blijkt uit onderzoek. Als het je tanden kan aantasten, waarom zit het dan wel in tandpasta? Dit is omdat het alles te maken heeft met de hoeveelheid die je binnenkrijgt.

Fluoride

Fluoride is schadelijk als je er veel van binnenkrijgt. Tijdens het tandenpoetsen slik je slechts een minimale dosis in, waardoor het helemaal veilig is om te gebruiken. Volgens tandartsen zou je ongeveer een hele tube weg moeten werken op een dag voordat het schadelijk is. Spuug dus altijd netjes je tandpasta uit en je hebt nergens last van.

Kinderen

De reden dat er vaak geen fluoride in tandpasta voor kinderen zit is omdat zij vaker tandpasta doorslikken en misschien zelfs stiekem van de tandpasta snoepen. Ook zijn zij met hun kleinere lichamen vatbaarder voor het stofje. Poets daarom gerust je tanden met tandpasta met fluoride! En zo’n grote bel tandpasta als je in de reclame ziet is helemaal niet nodig, voor een volwassene volstaat een drup tandpasta ter grootte van een erwt, voor kinderen een rijstkorrel.

Lees ook: Waarom je ziek kunt worden van je broodtrommel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels