Foliumzuur: dit is wat het doet voor je gezondheid

Kwetsbare vitamine

Foliumzuur behoort samen met vitamine C tot een van de meest kwetsbare vitamines. Tijdens de bereiding van groenten waar deze vitamines in zitten, kan er 30 tot 80 procent verloren gaan. Ook bij het fijnsnijden van de groenten neemt de afbraak van foliumzuur toe. Hoe fijner je de groentes snijdt, hoe makkelijker de vitamines kunnen ontsnappen.

Symptomen

Mensen kunnen een tekort aan foliumzuur herkennen aan een verminderde eetlust, bloedarmoede, gewichtsverlies, vermoeidheid, darmstoornissen of zelfs depressies. Herken je deze symptomen, dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. De arts kan bepalen door middel van een bloedonderzoek of je een foliumzuurtekort hebt, of dat er iets anders gaande is.

Tips

  • Water is de grootste vijand van vitamines in groenten. Zet daarom nooit de gesneden groenten vast klaar op het fornuis in water om het zo een tijd te laten staan.
  • Gebruik bij de bereiding zo min mogelijk water of stoom je groenten. Op deze manier gaan er de minste vitaminen verloren.
  • Koop je voorgesneden groenten? Let dan op de datum. Hoe verser, hoe beter.
  • Laat een open zak met groente niet al te lang in de koelkast liggen.
  • Kook aardappels in de schil. Onderzoek wijst uit dat aardappels met schil langer de vitamines behouden.
  • Maak van het kookvocht de saus of jus. De ontsnapte vitamines in het water worden op deze manier alsnog benut.

Pagina 2/2

Lees ook: 10 dingen die je niet en juist wél voor een doktersafspraak moet doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Vitamine Informatie BureauDavitamon, Margriet | Beeld: Unsplash