Voorkom dat je deze fout maakt wanneer je een teek verwijdert

tekenvirus

Het kan ernstige gevolgen hebben

Nog nooit in de geschiedenis van de algemene gezondheid heb je iemand horen zeggen: ‘Yes, ik heb een teek’. Niet zo gek, want een tekenbeet is alles behalve plezierig en de beestjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je dit beestje zo snel mogelijk verwijdert wanneer je ‘m signaleert. Voorkom dan alleen wel dat je deze fout maakt.

Dit geldt voor zowel het verwijderen van de teek bij jezelf als bij je huisdier.

Alcohol

Veel mensen staan meteen te zwaaien met een flesjes alcohol wanneer een teek is gesignaleerd. De gedachte erachter is eigenlijk niet zo gek, want de alcohol verdooft het diertje. Echter is het een ontzettend slecht idee om alcohol te gebruiken bij het verwijderen. De teek braakt dan juist zijn maaginhoud in je huid en dat wil je niet.

Juist verwijderen

Het beste is om het met een speciale pincet te verwijderen. Pak het beestje met de pincet zo dicht mogelijk bij de huid vast, zodat de kans het kleinst is dat het afbreekt en zijn kop in de huid blijft zitten. Draai de pincet links of rechtsom zodat de teek loslaat en trek de teek er daarna uit. Blijft er een stukje van het hoofdje toch in de huid zitten? Maak je geen zorgen, dit is ongevaarlijk. Het zweert er vanzelf uit, net als een splinter die niet vast te pakken is door een pincet.

Lees ook: Goed om te weten! Zo voorkom je dat je hond een tekenbeet krijgt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Rijksinstituut voor de Volksgezondheid | Beeld: Pexels