Veel aan het gapen? Het hoeft niet te betekenen dat je meer moet slapen


Waarom gapen we?

Hoe vaak heb jij al gegaapt bij het zien van de titel? Soms moeten we al gapen als we er al aan denken of als we iemand anders zien gapen. Waarom eigenlijk? Vaak werd gedacht dat je gaapt omdat je moe bent. Door te gapen zou je je lichaam meer zuurstof geven. Die mythe is inmiddels al ontkracht en het verklaart ook  niet waarom we ook gapen als iemand anders gaapt.

Waarom gapen we dan?

Temperatuur

De meest recente wetenschappelijke theorie omtrent gapen is dat het te maken heeft met de temperatuur van onze hersenen. Blijkbaar zouden we gapen om onze hersenen af te koelen. Als we moe zijn, moeten we afkoelen om in slaap te kunnen vallen. Je gaapt dus om je lichaam voor te bereiden op slaap. Andere wetenschappers zeggen dat je juist gaapt om weer wakker te worden. Je longen worden uitgestrekt en je spieren worden aangespannen. Ook vloeit er bloed naar je gezicht en hersenen om je alerter te maken.

Verveling

Ook gapen we uit verveling. Onze hersenen worden op dat moment te weinig gestimuleerd. Je begint te gapen omdat je hersenen langzamer gaan werken. Door te gapen stroomt er weer bloed naar toe om ze te stimuleren. Ook is gapen aanstekelijk. Als jij gauw moet gapen als iemand anders gaapt, betekent het dat je veel empathie hebt.

Stoppen

Soms kan het heel vervelend zijn als je veel moet gapen. Het ziet er niet bepaald charmant uit en het kan ook als onbeschoft worden gezien. Er zijn ademhalingsoefeningen die je kunt proberen om minder te gapen. Probeer door je neus te ademen en genoeg zuurstof naar binnen te ademen. Wees je bewust van je ademhaling en zorg dat genoeg zuurstof krijgt. Ook helpt het om even te bewegen om je hersenen te stimuleren of om iets kouds te eten zoals fruit, worteltjes of een waterijsje.

Te veel

Als je constant gaapt kán het een teken zijn van een hartaandoening of een hersenaandoening. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn! Merk je dat je veel meer gaapt dan normaal, heb je ergens pijn en voel je je ook wazig? Ga dan naar de dokter om te kijken of er niet meer aan de hand is dan vermoeidheid. Het kan bijvoorbeeld ook bloedarmoede zijn.

Lees ook: Pas op: rugpijn én grieperigheid kunnen duiden op deze vervelende nierontsteking

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash