Wat moet je doen als je gebeten wordt door een kwal? Dit is het antwoord!

kwal

Dit moet je doen bij een kwallenbeet

Met het warme weer van de laatste tijd is het een logische gedachte om verkoeling te zoeken in de zee. Helaas ben jij soms niet de enige die in de zee ronddwaalt: er kunnen ook kwallen rondzwemmen. Wat moet je doen als je gebeten wordt door een kwal?

Eerste hulp bij een kwallenbeet.

Pijn en jeuk

Was je eerder nog lekker aan het zwemmen, voel je opeens een brandende pijn. Het kan zomaar zo zijn dat je gebeten bent door een kwal. Er zijn namelijk duizenden verschillende soorten kwallen waarvan een groot aantal in staat is om je een pijnlijke steek te geven die pijn en jeuk veroorzaken. Kom je in contact met gevaarlijke kwal, dan kun je ernstigere verschijnselen ervaren.

Gif

Hoewel we het vaak hebben over een ‘kwallenbeet’ bijt een kwal niet echt. Een kwal heeft tentakels waarin gif zit. Dit gif is van nature bedoeld om prooidieren mee te verlammen of mee te doden. Bij mensen heeft het gif -gelukkig- niet altijd dit effect, maar het kan wel een toxische ontstekingsreactie veroorzaken welke vaak gepaard gaat met pijn, jeuk en roodheid. Vaak is alleen het gestoken gedeelte aangedaan. Heb je meerdere kwallenbeten opgelopen dan kun je last krijgen van andere symptomen zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen, braken en in zeer ernstige gevallen zelfs een shock.

Heb je een beet van een kwal opgelopen, volg dan de stappen op de volgende pagina op.

Pagina 1/2