Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je té veel water drinkt

water

Te weinig water drinken is slecht, maar te veel drinken is óók niet goed!

Als we de berichtgeving over water mogen geloven is het hartstikke gezond. Het klopt inderdaad dat je lichaam genoeg vocht nodig heeft en dat dit nodig is om afvalstoffen af te voeren. Maar te veel water is ook niet goed voor je…

Wanneer drink je te veel water? Als je urine helemaal doorzichtig is, drink je waarschijnlijk te veel. Je urine moet licht geel zijn. Is jouw urine vaak helemaal doorzichtig? Dan zou dit met je lichaam kunnen gebeuren:

Te laag natriumgehalte. Het natriumniveau in je bloed vermindert wanneer je te veel water drinkt. Het natriumgehalte zorgt er weer voor dat elektrolyten in werking worden gezet die de cellen in je lichaam aansturen. Door een natriumtekort kan dit seintje echter niet worden doorgegeven. Dit veroorzaakt zwelling in de cellen en zorgt voor misselijkheid, braken, vermoeidheid, overmatige urinering, desoriëntatie en hoofdpijn.

Overbelasting van het hart. Je hart is natuurlijk continu bezig met het pompen van bloed door je lichaam. Wanneer je te veel drinkt, maak je ook meer bloed aan. Deze stijging zorgt ervoor dat er onnodig veel druk op je hart wordt gezet.

Je cellen zwellen op. Wanneer je bloed verdund wordt door te veel water, wordt de concentratie van elektrolyten in je bloed lager dan deze concentratie in je cellen. Om het evenwicht te behouden, begint het water in de cellen te stromen. Dit zorgt ervoor dat je cellen opzwellen en dat is gevaarlijk.

Het kan een hersenoedeem veroorzaken. Bij een hersenoedeem zwellen de hersenen op, vaak veroorzaakt door een zware hersenschudding of door zuurstofgebrek. Door te veel water zwellen de cellen in je lichaam op, dus ook die in de hersenen. Echter kunnen de cellen in de hersenen niet zover oprekken als de cellen op andere plekken in je lichaam. Hierdoor kan een hersenoedeem ontstaan. Dit kan gebaard gaan met hoofdpijn en zelfs bewusteloosheid.

Geïrriteerde maag. Te veel water kan ertoe leiden dat de elektrolyten uit balans raken. Deze balans kan er weer voor zorgen dat je maag geïrriteerd raakt.

Leverproblemen. Leverproblemen treden niet op door te veel te drinken, maar wél als er te veel ijzer in dit water zit. Het gebeurt niet altijd, maar het is mogelijk dat het ijzer toch leverproblemen veroorzaakt.

Overmatig plassen. Wanneer je veel vocht binnenkrijgt, is het logisch dat je vaker naar de wc moet. Je lichaam houdt altijd wat vocht vast en heeft een eigen absorptiesysteem, maar door te veel water te drinken kan je lichaam dit niet opnemen en dan zul je vaker een bezoekje aan het toilet moeten brengen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Style Craze | Beeld: Archief