Dit gebeurt er met je lichaam als je verstopt zit

Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je last hebt van constipatie

Wanneer je bij de buurman of -vrouw een bakkie aan het doen bent, is je stoelgang waarschijnlijk wel het laatste waar je het over hebt. Een lekker onderwerp is het niet, maar iedereen heeft weleens moeite met de stoelgang gehad. Benieuwd wat er eigenlijk met je lichaam gebeurt wanneer je constipatie ervaart? Wij vertellen je het.

Dr. Carolyn Newberry legt aan Bustle uit welke zes dingen met je lichaam gebeuren wanneer je verstopt zit. “Het heeft effect op de manier waarop je lichaam functioneert en aanvoelt”, zo licht ze toe.

Gescheurde sluitspier

Het is al oncomfortabel genoeg om niet te kunnen poepen, maar constipatie kan ook nog eens leiden tot het scheuren van een bepaalde spier wanneer je je probeert in te spannen op het toilet. “Druk zetten op ‘moeilijk te passeren’ ontlasting kan ervoor zorgen dat er kleine scheurtjes in de sluitspier ontstaat. Dit is de spier die de stoelgang reguleert”, legt Dr. Newberry uit. Zet je te vaak druk op deze spier? Dan kan het leiden tot ontstekingen en bloedingen.

Veranderende eetlust

Wanneer een bezoekje aan het toilet niet mogelijk is, kan het dat je sneller het gevoel hebt dat je vol zit. Dit is met name het geval bij mensen die chronisch last hebben van constipatie.

Uitdroging

Volgens Dr. Newberry gaan constipatie en uitdroging hand in hand. De uitdroging en constipatie kunnen weer leiden tot andere problemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en zweten.

Aambeien

Wanneer je verstopt zit, verhoogt het risico op aambeien. Veel mensen proberen alsnog te poepen en zetten dan druk. De bloedvaten in de anus zijn normaal vrij klein, maar door er herhaaldelijk druk op te zetten kunnen de vaten verwijden, wat aambeien als gevolg kan hebben.

Lekkage

De blaas en de dikke darm bevinden zich vrij dicht bij elkaar in je lichaam. Volgens The Department of Urology van de University of California is er een nauw verband tussen de spieren en zenuwen die je blaas reguleren en de spieren die de stoelgang reguleren. Een grote hoeveelheid ontlasting in de dikke darm kan druk op de blaas uitoefenen en dit kan leiden tot lekkage, zowel overdag als ’s nachts.

Opgezette maag en scheten laten

Scheten moeten laten en last hebben van een opgezette maag is iets waar veel mensen last van hebben wanneer ze niet kunnen poepen. “Wanneer ontlasting langer dan normaal in de dikke darm blijft, kunnen bepaalde bacteriën in de darmen ervoor zorgen dat er meer gasvorming ontstaat dan normaal”, legt arts Mike Bass uit aan Bustle.

Lees ook: Last van maag en darmen: wat kun je doen om de klachten te verlichten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Bustle | Beeld: Pixabay