Dit is hoe je het beste je gebit kunt verzorgen volgens mondhygiënisten

gebit verzorgen

Van poetsen en flossen tot whitening-processen

Als je op internet rondkijkt, is er bijna elke dag wel weer een ander lifehack of tip te vinden om te zorgen voor een stralende glimlach. Maar het beste is natuurlijk om goed te luisteren naar experts. Ellen Bol, directeur van NVM-mondhygiënisten, legt aan Grazia uit hoe je je gebit het beste kunt verzorgen.

Gebit verzorgen: de basics

Ellen Bol legt ten eerste uit waarom een gezond gebit zo belangrijk is: “Mensen staan er niet bij stil dat je mond het begin van je spijsvertering is. Alles wat er aan bacteriën in je mond zit, komt dus ook in je maag en darmen terecht. Lang verhaal kort: in een gezond lichaam hoort een gezonde mond.” De basisstappen voor een gezond gebit zijn volgens Bol vrij simpel: twee keer per dag goed poetsen met een tandpasta waar fluoride in zit – bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Daarbij raadt ze ook aan om twee keer per dag tússen de tanden schoon te maken met een stoker of rager.

En flosdraad?

“We zijn niet zo van de flos”, legt Bol uit aan Grazia. “Tandenstokers en ragers reinigen je tanden veel beter.” Tussen je tanden hoopt zich namelijk veel tandplak op en met je tandenborstel bereik je slechts veertig procent van je gebit, legt ze uit. Maar als je zeker wilt weten wat nu het allerbeste werkt voor jouw gebit, kun je het beste bij je tandarts of mondhygiënist langsgaan. Stokers en ragers heb je namelijk in verschillende vormen en maten, en je kunt flinke schade aanrichten als je niet precies weet welke bij jouw gebit passen.

Stralend wit

Ook waarschuwt Bol voor zogenaamde ‘whitening’-behandelingen. Hoewel veel mensen een stralend witte glimlach wel zien zitten, betekent dat niet dat je dan maar zelf aan de slag moet gaan met een of andere kit die je op internet hebt aangeschaft. “Hoewel er tegenwoordig ongelooflijk veel bleeksalons zijn, is mijn advies om dit altijd bij een mondzorgprofessional te laten doen.” Ze legt uit dat bleken simpelweg niet voor alle gebitten geschikt is. Als het niet goed wordt gedaan kan het zelf je tanden of je tandvlees beschadigen. Wel kun je kiezen voor een whitening tandpasta. “Die bleken niet intern, maar pakken oppervlakkige vlekken aan die van buitenaf op de tanden zijn gekomen. Dat zorgt voor optische witheid en dat kan soms heel handig zijn”, vertelt ze. Kortom: zo moeilijk hoeft het verzorgen van je gebit niet te zijn!

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Ellen Bol uit de nieuwste Grazia. Voor meer tips en het volledige interview kun je vanaf vandaag Grazia nr. 13 2021 in de winkels vinden.

Lees ook: Tandenpoetsen na het ontbijt? Dat kan je beter niet doen, dit is waarom

Bron: Grazia nr. 13 2021, Babette Dessing | Beeld: Unsplash, Lesly Juarez