Gebruik jij shampoo, créme of lippenbalsem? Lees je de achterkant wel eens? Dit zit erin!

pas-op-tien-schadelijke-stoffen-in-dagelijkse-verzorgingsproducten-1454676818

Deze stoffen zijn voornamelijk terug te vinden in haar en verzorgingsproducten.

Fragrance/ Parfum

De meeste parfums bestaan wel uit 200 stoffen door elkaar gemengd! Als je er bij nadenkt kan dat best eng zijn. Je kunt er eigenlijk nooit achter komen welke stoffen er nou exact in je favoriete parfum zitten. Om er nog een schepje bovenop te doen, bedrijven zijn niet verplicht om te vermelden wat er precies in zit. Ik heb zelf erg nare ervaringen gehad met parfums waaronder, huidirritatie, branderig gevoel van de huid, rode uitslag en hoofdpijn. Dit verschilt wel per individu maar het idee dat je rond de 200 chemicaliën op je huid spuit is niet zo prettig, vandaar dat ik ook overgestapt ben naar natuurlijke geurtjes.

Petrolatum

Petrolatum is afkomstig uit de petrochemische industrie. Het is een goedkoop te produceren grondstof met als gevolg dat het dan ook in veel producten gebruikt wordt.

Deze stof is terug te vinden in onder andere lipbalsems. Wat het doet is het tijdelijk zacht maken van de huid maar met als bijkomend effect dat het de natuurlijke vochtregulatie van de huid negatief beïnvloedt. Het is meer een principe van niet de oorzaak aan pakken maar alleen het gevolg waardoor dit een een continue herhalingsproces wordt. Komt dat even goed uit voor de producenten, dat je het levenslang zal gebruiken! Producten waar petrolatum in voorkomt zijn onder andere Vaseline en Labello.

Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA)

Deze worden in cosmetica vaak gebruikt als emulgatoren en/of schuimmiddel. Ze kunnen mogelijk allergische reacties veroorzaken zoals oogirritaties, droog haar en een droge huid. Beide stoffen zijn samenstellingen gebaseerd op ammonia. Wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Ik hoef er niet bij te vermelden dat dit giftige stoffen zijn voor onze huid!

Sodium lauryl sulfaat

SLS is een veel voorkomend stof dat gebruikt wordt in onder andere huid- en haarverzorgingsproducten. Het is goedkoop te produceren en het is een agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos gebruikt wordt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen. SLS kan oogirritaties, huiduitslag, haaruitval en vervelling van de hoofdhuid veroorzaken. En dat zit in onze shampoo’s terwijl die ons haar moeten laten glanzen en roosvrij moeten houden?

PVP/VA Copolymer

Dit is een van petroleum afgeleide chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes. Dit is dat laagje ’’plak’’ over je haar wat ervoor zorgt dat alles blijft zitten. Jullie kennen het antwoord misschien al, maar als deze dampen ingeademd worden kan dit erg schadelijk voor je longen zijn. Gebruik het dus niet in overmaat.

Met dank aan Bianca


Pagina 2/2