Gebruik jij wel eens antibacteriële zeep, handgel of doekjes? Lees dit dan even…

antibacterieel

Antibacteriële producten doen meer kwaad dan goed!

Heel veel mensen hebben het standaard in hun tas en gebruiken het meerdere keren per dag en bij de meesten staat er wel een flesje op het aanrecht: antibacteriële handgel.

Volgens de Gezondheidsraad kan je deze producten het allerbeste in de prullenbak mieteren. Uit een rapport van de raad blijkt dat vooral het buitenshuis gebruiken van antibacteriële middelen de volksgezondheid in gevaar brengt. Er worden namelijk ook goede bacteriën gedood en slechte bacteriën worden door het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen juist sterker… Zó sterk dat ze resistent worden tegen antibiotica! Hoe vaak dat het geval is, is niet bekend omdat dit bij een uitbraak niet wordt onderzocht.

Onderzoekers pleiten ervoor om desinfecterende middelen alleen te gebruiken in situaties waarin ze een meerwaarde hebben. Ze raadden minister Schippers van Gezondheid om antibacteriële handzeep en ‘hygiënische’ producten zoals toetsenborddoekjes uit de winkels te weren. Ook met het gebruik van antibacteriële tandpasta moet voorzichtig worden omgesprongen, stelt de Gezondheidsraad. Het zou de hormoonhuishouding van je lijf in de war kunnen schoppen. Wij weten het wel, we laten die producten voortaan mooi staan!

Bron: Gezondheidsraad | Libelle