Geen corona? Dit kan ook de oorzaak zijn van je keelpijn

keelpijn-oorzaak-droge-lucht

De droge lucht kan zorgen voor een geïrriteerde keel

Corona speelt al twee jaar een grote rol in ons leven, en we zouden hierdoor bijna vergeten dat er ook nog andere kwaaltjes zijn. In deze tijd kan keelpijn of hoest ook veroorzaakt worden door heel andere oorzaken, zoals de droge lucht. 

Droge lucht

Met het zonnetje dat vaker schijnt en de bloemen die in de bloei staan, kunnen we wel stellen dat de lente er aankomt. Dit gaat vaak ook gepaard met droge lucht, en laat dit nou de oorzaak zijn van een geïrriteerde keel. Marc de Jong van Buienradar legt uit hoe dit zit: “Het is vandaag iets minder droog, maar we hebben dagenlang heel droge lucht gehad.” Volgens de Jong zal dit de komende dagen nog meer toenemen.

Hoesten en keelpijn

Door de droge lucht die je inademt, zul je sneller klachten krijgen als hoesten en keelpijn. “Je hebt minder snel keelklachten als je goed bevochtigde slijmvliezen hebt”, zegt KNO-arts Bas Op de Coul van het KNO Medisch Centrum. “Zijn je slijmvliezen droger, dan hebben bacteriën en virussen een grotere kans om hun werk te doen.”

Hooikoorts

Door de droge lucht kunnen mensen met hooikoorts ook veel last ervaren. Er dwarrelen nu namelijk ook pollen door de lucht. Met name de bloeiende hazelaar, els en berk kunnen nu zorgen voor vervelende klachten zoals niezen en hoesten. “Als het regent, heb je daar niet zo’n last van, maar met dit droge weertype is dat wel anders. En door de oostelijke stroming neemt de wind pollen uit Duitsland mee”, aldus de Jong.

Dit kun je zelf doen

Volgens Op de Coul zijn twee dingen belangrijk als je de klachten wil verminderen: “Adem door je neus. Je neus werkt als een verwarmer en filter voor lucht. En zorg dat je voldoende drinkt. Minimaal 1,5 liter per dag. En dan koffie niet meerekenen, want dat onttrekt juist vocht.”

Lees ook: Opgelet: flinke wolk Saharazand op komst, hoogtepunt op woensdag

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels