Nog steeds geen corona gehad? Wellicht dankzij je T-cellen

t-cellen

Alles wat je moet weten over T-cellen

Het ene na het andere record wordt gebroken, de besmettingscijfers rijzen de pan uit en tóch zijn er nog altijd mensen die de afgelopen twee jaar geen corona hebben gehad. Ontspring jij ook steeds de corona-dans? Dit is wellicht te danken aan je T-cellen, zo blijkt uit onderzoek. 

Onderzoek

Het zou kunnen dat mensen die corona steeds ontlopen een verhoogd aantal T-cellen heeft, zo blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Voor het onderzoek werden een aantal gezinnen in Londen gevolgd, waarin iemand positief op corona testte. Er werd gekeken of de rest van het gezin ook besmet zou raken. “We ontdekten dat mensen met veel T-cellen negatief bléven testen”, zegt Ajit Lalvani, infectioloog van het Imperial Collega Londen tegen Sky News. “Die T-cellen waren opgewerkt door een eerdere infectie met bijvoorbeeld een doodgewoon verkoudheidsvirus.” T-cellen zouden volgens de studie effectief beschermen tegen een coronabesmetting, stelt Lalvani.

T-cellen

Het onderzoek begon in 2020 en volgde 52 mensen die samenleefden met een besmet persoon. Alle deelnemers kregen verschillende PCR-testen om te zien of ze besmet raakten. Deze tests werden afgenomen op de eerste dag van het onderzoek, op dag vier en zeven. Bloedstalen vertelden de onderzoekers vervolgens dat het aantal T-cellen significant hoger lag bij de 26 mensen die niet besmet raakten. Bij de 26 mensen die het virus wel opliepen, lag dit aantal dus een stuk lager.

Spike-eiwit

De huidige vaccins die we krijgen, zijn ontwikkeld op basis van het spike-eiwit. Auteurs van het onderzoek denken dat T-cellen niet het spike-eiwit niet aan de buitenkant aanvallen, maar de eiwitten aan de binnenkant van het coronavirus. Betrokken wetenschappers noemen dit een ‘belangrijke ontdekking’, maar benadrukken ook dat ‘niemand alleen hierop zou mogen vertrouwen’. Vaccinatie blijft volgens het de beste manier om jezelf te beschermen tegen het virus – en als je extra T-cellen hebt, dan is dat mooi meegenomen! Wel kan het onderzoek helpen bij nieuwe generatie vaccins.

Lees ook: Gezwollen en pijnlijke oksels na vaccinatie: dit is waardoor dat komt

Bron: LINDA.nl | Beeld: Pexels