Psychologen stellen dat we geen herinneringen meer maken door lockdown

lockdown herinneringen

‘Door de eentonigheid heb je geen herinneringen aan deze periode’

Voor veel mensen voelt het helemaal niet alsof we alweer een jaar in lockdown zitten. Hoe dat komt? We maken weinig herinneringen meer sinds het begin van de lockdown en daardoor lijkt de tijd eigenlijk heel snel te gaan.

Geen herinneringen door lockdown

Maart vorig jaar begon de lockdown. Destijds telden we in eerste instantie af in weken naar het moment dat we weer gewoon konden doen zoals we gewend waren. Inmiddels weten we (helaas) beter. Maar voor velen voelt het helemaal niet als een jaar. ExpeditieNL heeft nagevraagd bij hoogleraar experimentele psychologie Van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen hoe dat kan.

Grijze brij

Hij omschrijft het als een ‘grijze brij’. “Dit jaar is een aaneenschakeling van dagen die op elkaar lijken. En door die eentonigheid heb je ook geen herinneringen aan deze periode.” Dagen zelf lijken hierdoor heel traag te gaan, maar terugkijkend? Dan voelt het juist alsof de tijd heel snel voorbijgaat. Hij vergelijkt het met zomervakanties die je als kind had: “Die lijken eindeloos te duren omdat je elke dag iets leuks deed en daardoor heb je daar veel herinneringen aan en lijkt het lang te duren.”

Patroon doorbreken

Wat kan helpen tegen de sleur is om af en toe het patroon te doorbreken. Vier dus wél een (klein) feestje, ga lekker een weekendje weg naar een huisje op de Veluwe, enzovoort. Dat is immers prima mogelijk binnen de coronamaatregelen. Een dag kan al een wereld van verschil maken. “Ook al lijkt de dag dat je weg bent snel voorbij te gaan omdat je veel herinneringen maakt, als je erop terugkijkt dan lijkt het vaak alsof je een week bent weggeweest.”

Lees ook: Alleen de avondklok later, verder geen versoepelingen na persconferentie

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Jéshoots