Wij hadden geen idee: dit is waarom je eigenlijk altijd in het donker zou moeten slapen!

 

slecht geslapen

Maak je slaapkamer maar extra donker vannacht

Je zou niet verwachten dat het verband met elkaar kan houden, maar volgens onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is het wel zo: wie regelmatig slaapt in een te lichte slaapkamer loopt het risico om kilo’s aan te komen. Huh?

Het heeft te maken met zogenaamd ‘bruin vet’…

Biologische klok
Ja, zo vertelt onderzoeker dr. Rosa van den Berg aan de Telegraaf: “Nachtbrakers die ‘s nachts van alles doen en nog slapen als het buiten alweer licht wordt, verstoren hun biologische klok en lopen daarmee risico met hun gewicht”. En wij maar denken dat het prima is om je gordijn half open te laten hangen. “We doen tegenwoordig alsof het altijd dag is”, aldus van den Berg. “Kijk maar eens naar foto’s uit de ruimte van Europa bij nacht, het is één grote zee van licht.”

Bruin vet
Van den Berg boog zich jarenlang over het verband tussen onze biologische klok en het zogeheten ‘bruine vet’, dat slank schijnt te maken. Er bestaat een onderscheid tussen bruin vet en wit vet. Wit vet is het ongezonde type vet dat overtollige energie opslaat en bruin vet is het gezondere type vet dat zorgt voor warmte en je kan helpen om gewicht te verliezen. En wat blijkt nu: het bruine vet wordt minder actief bij een langdurige blootstelling aan licht! “Voor het eerst hebben we nu laten zien dat dit bruine vet minder actief wordt bij langere blootstelling aan licht,” zo vertelt dr. van den Berg. Nou, wij doen de gordijnen potdicht en alle lampen uit vannacht!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash