Geen witte kerst maar kans op hooikoorts!

Geen sneeuw maar pollen in de lucht

Door de hoge temperaturen in oktober en november zijn planten al vroeg begonnen met bloeien dit jaar. Er zijn dan ook weer meer pollen in de lucht en dat kan maar een ding betekenen: hooikoorts.

Bomen al in bloei

Bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen laat aan RTL nieuws weten dat we een warme herfst hebben gehad waardoor verschillende struien- en bomensoorten eerder zijn gaan bloeien. “Toen het ging vriezen kwam alles letterlijk in de ijskast te staan. Nu is het weer totaal de andere kant op geslagen en gaat het verder bloeien.” zegt van Vliet. Als je verkouden begint te worden, denk er dan ook aan dat het misschien hooikoorts kan zijn!
Voor mensen die echt last hebben van hooikoorts is dit slecht nieuws. Het hooikoortsseizoen zal zich namelijk gaan verspreiden over een langere periode volgens van Vliet.

Zachte winter

Vorige week konden we nog op het ijs staan, maar deze week zijn de temperaturen weer flink gestegen. “De temperaturen zijn heel zacht voor deze tijd van het jaar. Dat zou inderdaad kunnen betekenen dat sommige soorten, zoals de hazelaar, al gaan bloeien. Bij temperaturen boven de tien graden gaat gras bijvoorbeeld ook alweer groeien” laat Marc de Jong van Buienradar weten aan RTL nieuws. Het wordt deze week gemiddeld rond de 10 graden overdag. Geen witte kerst dus, maar kans op hooikoorts.

Lees ook: Onderzoek toont aan: dit zijn de kersttradities van Nederlanders

Bron: RTL nieuws | Beeld: Unsplash, Brittany Colette