Verbeter je geheugen en concentratie met deze 4 tips

Vier tips om je geheugen en concentratie te verbeteren

‘Waar heb ik mijn sleutels ook alweer gelaten? En heb ik nu wel of niet de deur op slot gedaan?’ We kennen allemaal wel dagen als deze, waarop we het gevoel hebben dat ons brein ons in de steek laat. Je kunt ergens niet op komen, of je hebt moeite om je hoofd ergens bij te houden. Met deze vier tips kun jij je geheugen en je concentratievermogen verbeteren.

Geef je geheugen en concentratie een boost!

1. Kies voor groen

Gek op broccoli, spinazie en boerenkool? Dat komt goed uit! Uit onderzoek blijkt namelijk dat groene bladgroenten een positieve invloed hebben op je geheugen. Deze groenten bevatten bioactieve stoffen, zoals vitamine K en E, bètacaroteen en luteïne en deze stoffen zijn erg belangrijk voor je hersenen.

2. Pauzes

Zorg voor voldoende rust! De hele dag aan één stuk door werken lijkt misschien productief, maar niets is minder waar. Pauzes kunnen namelijk een positief effect hebben op de werking van je geheugen. Je zult merken dat je na een rustpauze ‘frisser’ bent en nieuwe informatie makkelijker opslaat dan daarvoor. Een goede reden om eens lekker te ontspannen en even helemaal niets te doen.

3. Slaap je slim

Als je slaapt, zijn je hersenen nauwelijks actief, toch? Dat zou je inderdaad denken, maar het tegendeel is waar. Tijdens het slapen draaien je hersenen juist op volle toeren. Ze zijn druk bezig om alle informatie van die dag te beoordelen en die van het kortetermijngeheugen over te plaatsen naar het langetermijngeheugen. Een goede nachtrust is dus essentieel voor je geheugen en concentratie. Voortaan heb je een goed excuus om je lekker nog eens om te draaien ‘s ochtends.

4. Breintraining

Misschien een inkoppertje, maar door je hersenen te trainen blijf je mentaal uitgedaagd. Maak dus die sudoku of kruiswoordpuzzel in de krant, of plan een uitje naar een escape-room. Ook goed voor je geheugen en concentratie: muziek maken, bewegen, lezen, dansen en sociaal actief zijn.

Lees ook: Lege eierdozen over? Dit kun je er allemaal mee

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels