Je geheugen scherp houden na je vijftigste? Dan moet je dit vaker doen

geheugen

Onderzoek wijst uit dat je door sporten je geheugen scherp kunt houden

Hoe ouder je wordt, hoe meer je geheugen je in de steek kan laten. Een zorgwekkende gedachte voor veel vijftig plussers. Maar wist je dat er een manier is om je geheugen scherp te houden? 

Regelmatig sporten

De kans dat je kleine dingen steeds sneller vergeet, heeft natuurlijk alles te maken met ouderdom. De een zal er meer (of sneller) last van krijgen dan de ander, maar toch is de angst om een minder goed geheugen iets wat bij veel ouderen speelt. Communiations Medicine toont echter met een recent onderzoek aan dat een verslecht geheugen niet alleen te maken heeft met je genen, je geheugen kan namelijk scherp gehouden worden door regelmatig te sporten.

Geheugenbehoud

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh hebben gekeken naar het verband tussen lichaamsbeweging en gezond ouder worden. De onderzoekers verzamelden en bestudeerden 36 verschillende studies en wisten hierdoor verbanden te leggen die eerder nog niet opgemerkt waren. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij aan het ondersteunen van het episodisch geheugen, met daarbij aerobe oefeningen in het speciaal. Deze voordelen komen vooral voor bij de leeftijd van 55 en ouder.

Episodisch geheugen

Het episodisch geheugen gaat over herinneringen waarbij tijd en locatie een belangrijk onderdeel zijn. Bijvoorbeeld je studietijd, een recent feestje of je eerste keer alleen op vakantie. Jammer maar helaas, deze mooie herinneringen vervagen het snelst wanneer je ouder wordt. Onderzoekers hebben echter uit verschillende studies opgemerkt dat door drie keer per week te trainen, het episodisch geheugen beter blijft werken.

Regelmatig sporten

Om echt effect op te merken zou je, na je vijftigste, minstens vier maanden drie keer per week moeten sporten. Hierbij moeten vooral aerobe oefeningen uitgeoefend worden, zoals wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen. Dit zijn oefeningen die de conditie van je lichaam verbeteren. Hierbij is het echter belangrijk om dit vanaf de leeftijd van 55 te doen, aangezien je volgens onderzoekers vanaf deze maand nog een verschil kunt maken. En uiteraard is dat niet het enige, ook het eten van voldoende gezond voedsel is ook erg belangrijk. Het is het proberen waard, toch?

Lees ook: Deze onschuldige gewoonte kan een voorbode van dementie zijn

Bron: Metronieuws | Beeld: iStock