Gek op zure matten eten? Dat is niet zonder risico en dít is waarom

Zure snoepjes kunnen letterlijk een gat in je tong branden

Veel mensen waarschuwen altijd al dat te veel snoepen eten slecht is voor je tanden en dat je er niet bepaald slanker van wordt. Toch zijn er ook andere delen van je lichaam die gigantisch kunnen lijden door snoep te eten. Iets wat de zevenjarige Lachlan Canak uit het Australische Sidney helaas ondervond. 

Je kent het gevoel vast wel: een schrale tong en gehemelte als je net wat te veel zure matten gegeten hebt. Je neemt het graag op de koop toe, omdat die snoepjes zo ontzettend lekker zijn. Dit dacht Lachlan ook en hij at een heel doosje zure snoepjes op. Deze snoepsessie leverde hem letterlijk ‘een gat’ in zijn tong op. Hij liet dat vervolgens aan zijn moeder zien en zij maakte een foto van de wond en plaatste dit op sociale media om andere ouders te waarschuwen voor de gevaren van zure snoepjes. Wil je de schokkende foto zien? Dat kan hier.

Appelzuur
De snoepjes die hij at waren gemaakt met appelzuur in een hoge concentratie. Dit zuur kan ook in zure matjes zitten en kan heel erg irriteren. Vooral de slijmvliezen in de mond kunnen hier flink door lijden. De waarschuwing op de verpakking staat er niet voor niets: “Het eten van meerdere snoepjes in korte tijd kan voor tijdelijke irritatie zorgen aan de gevoelige tong en mond.”

Toch is de zevenjarige lang niet de enige die zijn tong beschadigde aan de zure snoepjes die Warheads Juniors heten. De foto’s en reacties stromen binnen en er wordt zelfs beweerd dat de zuurgraad van de snoepjes gelijk staat aan accuzuur. Warheads Juniors heeft niet gereageerd op alle commotie.

Epileptische aanvallen
Zure snoepjes zijn niet de enige soort snoep dat dit soort heftige reacties kan uitlokken. Een Italiaanse jongen at vier maanden lang minstens twintig droptoffee’s en kreeg daardoor zo’n hoge bloeddruk dat hij epileptische aanvallen kreeg. Hij had het zogenoemde ‘posterior reversible encephalopathy syndrome’ ontwikkeld waardoor de hersens tijdelijk niet meer naar behoren werken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Grazia | Beeld ter illustratie