Aha: hiervoor zijn de gekleurde vakjes op een tube tandpasta

vakjes tandpasta

Ze hebben wel degelijk een belangrijke functie

Tandpasta is zo’n product dat je dagelijks gebruikt, maar waar je eigenlijk niet zoveel aandacht aan besteedt. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur – whitening, gevoelig tandvlees of een ultrafrisse smaak – maar uiteindelijk ziet elke tube er ongeveer hetzelfde uit. Zo hebben alle tubes tandpasta een gekleurd vierkantje op de achterkant staan. Maar wat betekenen die gekleurde vakjes eigenlijk? 

Gekleurde vakjes

De gekleurde vakjes op de achterkant van een tube tandpasta houden het internet al jaren bezig. Er gaan dan ook veel theorieën over rond. De meest geaccepteerde theorie is dat de gekleurde vakjes te maken hebben met de ingrediënten die in de tandpasta zitten. Staat er een groen vierkantje op de tube? Dan zouden er alleen natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt. Blauw zou een mix van natuurlijke ingrediënten en medicatie betekenen. Een rood vakje zou staan voor het gebruik van natuurlijke én chemische ingrediënten, terwijl bij een zwart vakje alléén chemische ingrediënten zouden zijn gebruikt. Wij verklappen alvast: de gekleurde vakjes hebben niets met de ingrediënten te maken.

Productie

“Het kleurcodeerschema voor tandpasta bestaat niet”, laat Colgate weten op haar website. “Mondverzorgingsbedrijven markeren hun tandpasta’s niet met gekleurde vakjes om consumenten te misleiden en ingrediënten voor hen te bedrijven.” Volgens het tandpastamerk zijn de gekleurde vakjes op de tubes tandpasta vooral heel praktisch. Ze helpen namelijk bij de productie van de tubes. Door de vakjes zien lichtsensoren waar het uiteinde van de tube is, zodat deze goed kan worden doorgesneden en afgesloten. Aha!

Lees ook: Feit of fabel: Is fluoride in tandpasta ongezond?

Bron: Colgate, Family Handyman | Beeld: iStock