Zo herken je een epileptische ‘gelegenheidsaanval’ die ook jij kunt krijgen

Zo herken je een ‘gelegenheidsaanval’

Er is bij veel mensen weinig bekend over het fenomeen ‘gelegenheidsaanvallen’. Men linkt een epileptische aanval vrijwel altijd aan epilepsie, maar dat is lang niet altijd het geval. Iedereen kan een aanval krijgen en dit is in veel gevallen eenmalig. Het is dan ook zaak dat iedereen weet hoe je dat kunt herkennen en ook hoe je weet of er wél sprake is van epilepsie. 

Zo kun je op tijd handelen.

Wat is een epileptische aanval?

Kort gezegd is een epileptische aanval een kortsluiting in de hersenen. Wat er precies gebeurt, is altijd verschillend. Bij de een kan het heel heftig zijn, terwijl het bij de ander maar van hele korte duur is. Je kunt ook je urine verliezen en op je tong bijten of gewoonweg voor je uit staren en alles laten vallen. Hoe het zich ook uit bij jou, er is pas sprake van epilepsie als de aanvallen twee of meer keer voorkomen in een jaar. Een eenmalige aanval wordt daarom ook vaak een ‘gelegenheidsaanval’ genoemd. Dit kan voorkomen als je veel gedronken hebt, je hartritme verandert of als je een infectie hebt. Een op de twintig mensen maakt in het leven zo’n aanval mee en vaak kan niemand de aanleiding ontdekken.

Stel de juiste vragen

Als het eens gebeurd is, is het wijs om gelijk naar de huisarts te gaan en de aanval te bespreken. Het is raadzaam om iemand mee te nemen die alles heeft zien gebeuren. Door te weten hoe een aanval zich bij jou uit, kun je er later rekening mee houden. Stel de mensen die het gezien hebben de volgende vragen:

  • Voel je de aanval aankomen?
  • Hoe begint de aanval?
  • Hoe ziet de aanval eruit?
  • Staan je ogen naar een bepaalde kant?
  • Zijn er bewegingen aan beide kanten, of aan één kant?
  • Hoe lang duurt de aanval?
  • Ging de aanval vanzelf over (ben je er zelf uit gekomen)?
  • Zijn er nog verschijnselen na de aanval?

Wat doe je als je een aanval ziet?

Uiteraard kan het ook voorkomen dat iemand in jouw omgeving een aanval krijgt. Het is dan goed om te weten wat je moet doen. Probeer altijd gevaarlijke situaties te vermijden en laat iemand nooit alleen en als iemand aan de wandel gaat, dan is het wijs om mee te lopen en te zorgen dat er niks geks gebeurt. Probeer niks tussen iemands kaken te krijgen, want vaak heeft dat geen enkele zin. Ook een ambulance bellen heeft in eerste instantie geen zin, omdat veel aanvallen na een paar minuten stoppen. Volgen er echter meer aanvallen? Bel dan altijd voor advies.

Lees ook: Zo onderscheid je een hartaanval van een paniekaanval

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: epilepsie.nl | Beeld: pxhere