Worden we gelukkiger van de zon?

Zon
Voelen we ons oprecht blijer door de zon, of lijkt het zo?

Voelde jij je ook meteen een stuk opgewekter toen de zon begon te schijnen? Je bent niet de enige. Lekker een wandelingetje in de zon, een biertje op het terras of gewoon even met je snoetje in de zon zitten: menig mens wordt er gelukkig van. Maar, zit hier wetenschap achter of is dit een placebo-effect?

Maakt de zon ons echt blijer?

Zon

Vorige week mochten we al van de eerst zonnestralen van het jaar genieten. En dat hebben we geweten, want de terrassen zaten prompt vol met de eerste zonaanbidders en de wandelpaden waren drukbevolkt door sportievelingen. Veel mensen verzuchten bij de eerste zonnestralen hoe blij ze zijn dat het zonnetje schijnt en dat de zon ze echt gelukkiger maakt. Maar is dat ook zo? Ja, zonlicht maakt écht gelukkiger, zegt psycholoog Josje Smeets.

Gelukshormonen

Als het zonlicht onze huid doordringt, maakt ons lichaam de gelukshormonen serotonine en endorfine aan. De eerste “is een stofje dat ook wordt gebruikt in antidepressiva. Als je daar een tekort van hebt, word je depri”, zegt Smeets tegen RTL Nieuws. Even buiten zijn maakt de mens dus al een stuk gelukkiger, want zelfs een kort ommetje in de zon zorgt al voor genoeg gelukshormonen. Door zonnestralen laadt ons ‘geluksbatterijtje’ als het ware op.

Winterdip

Veel mensen voelen zich somber gedurende de wintermaanden, iets wat mede te maken heeft met het gebrek aan zonlicht. Smeets vergelijkt het met de menstruatie van een vrouw. “In de winter hebben we een hormoondip en voelen we ons eerder somber en moe.” Als het dan weer lente wordt, voelen we ons gelijk weer beter. Dit komt niet alleen door de zon, maar ook door de verwachtingen die de lente schept. “Je hebt iets om naar uit te kijken en je weet dat er nog allemaal leuke dingen in het verschiet liggen, zoals voor het eerst naar een terras gaan.” Door de zon krijg je zin in dingen, zoals terrasjes pakken, naar festivals gaan of lekker buiten zitten.

Nog niet voorbij

Hoewel de eerste zonnestralen al heel wat verwachtingen hebben geschat, is de winterdip nog niet helemaal voorbij volgens professoren Ruut Veenhoven en Christiaan Scholte. “De huidige periode van zonnig en warm weer is waarschijnlijk tijdelijk en hetzelfde geldt ook voor de psychologische effecten van het mooie weer op onze stemming”, zeggen zij. Daarnaast is de periode van zon op dit moment te kort om het gebrek aan vitamine D en gelukshormonen helemaal op te laden. Nog even wachten totdat het zonnetje blijft schijnen, dus.

Lees ook: Houd jij meer van honden dan van mensen? Dat is heel normaal!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN, RTL Nieuws | Beeld: Pixabay