Geniaal: zó leer je je kindje om in maar 3 dagen tijd gebruik te maken van het potje!

Je kind naar het potje laten gaan in maar 3 dagen? Dat kan!

Het is het einde van een tijdperk: het zindelijk maken van je kind. Zowel voor jou als voor je kindje is het een belangrijk en fijn moment wanneer het geen luier meer nodig heeft. Zindelijk zijn betekent dat het kindje de controle heeft over de eigen blaas en darmen en niet meer van jou afhankelijk is voor zijn of haar toiletbezoek. 

De meeste kinderen worden zo tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk, waarna het meestal nog tussen de zes en twaalf maanden duurt voordat het kind ook ‘s nachts zindelijk is. Toch is zo’n 25 procent van de kinderen pas zindelijk wanneer ze ongeveer vier jaar zijn en daarna plassen de meeste kinderen ook nog weleens in bed. Veel ouders denken dat het een kwestie is van weken of maanden totdat het kind uit de luiers kan en gebruik kan maken van een potje. Amerikaanse opvoed-website Parenting.com heeft echter een methode waarin het binnen drie dagen voor elkaar zou zijn. De techniek komt van auteur Lora Jensen en haar boek, waarvan de titel de naam al vertelt: 3-Day Potty Training. Dit is hoe de methode werkt:

  • Op dag 1 neemt jouw kind ‘s ochtends afscheid van de luier en moet deze dan zelf weggooien. Laat het kindje de luier in de emmer gooien en daadwerkelijk ‘doei’ zeggen.
  • In plaats van een luier wikkel je een t-shirt om hem of haar heen en leg je uit dat er niets is om iets op te vangen en dat alles in het potje moet.
  • Geef je kindje ontbijt en wat extra te drinken en neem het daarna mee naar het potje. Door het extra drinken zal het zeer waarschijnlijk wel moeten plassen.
  • Zorg dat je altijd een flesje water binnen handbereik hebt en ga élk kwartier met hem of haar wandelen naar het potje. Je kan hier daarom het beste in het weekend mee beginnen, omdat je constant thuis bij je kindje moet zijn gedurende de drie dagen.
  • Na het eten géén snackjes, snoep of drinken meer!
  • Vlak voor het slapen gaan ga je samen nog één keer naar het potje. Zet een wekker om hem of haar halverwege de nacht nog een keer op het potje te zetten.

Herhaal deze stappen voor drie dagen, blijf kalm wanneer er een ongelukje plaats vindt en na 3 dagen heb je een volledig zindelijk kind. Bekijk voor meer tips en informatie op Parenting.com!

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Zelfmaakideetjes | Beeld ter illustratie