Gescheiden? Dit is wat je nooit moet zeggen tegen je ex-partner

ruzie

Zeker niet als er kinderen in het spel zijn 

Niemand trouwt met het idee dat het huwelijk zal eindigen in een scheiding. Toch is de bittere waarheid dat meer dan een derde van de huwelijken strandt. Maar als er kinderen in het spel zijn, blijf je wel verbonden met je ex-partner. Probeer je de lieve vrede een beetje te bewaren? Zeg de volgende dingen dan nooit tegen je ex.

Negatieve uitspraken

Volgens een scheidingsexpert moet je nooit negatieve woorden gebruiken om je ex te omschrijven. Denk hierbij aan uitdrukkingen als lelijk, stom, zwak, dik, een loser, enzovoort. Scheidingscoach Jen Lawrence ziet het zelfs steeds vaker gebeuren dat een niet-kleinerende-clausule wordt opgenomen in een scheidingsovereenkomst als er kinderen in het spel zijn. Dit is om te voorkomen dat ouders kwaad over hun ex gaan spreken in het bijzijn van kinderen.

Voor de kinderen

“Ik zie steeds vaker dat de ene ouder lelijk praat over de ander in het bijzijn van de kinderen”, vertelt Lawrence aan PureWow. Iets wat helemaal niet fijn is voor de kinderen. Hiermee kunnen zij een gevoel krijgen dat ze een ouder moeten kiezen. Voorbeelden hiervan zijn dat iemand zijn of haar ex dom noemt, of zegt dat hij of zij niet eerlijk is of een slechte ouder is. 

Wat wel te doen

Lawrence raadt aan om altijd hartelijk te blijven. Ook met het oog op je eigen toekomst. “Je moet ervan uitgaan dat alles wat je zegt in de toekomst kan worden doorgegeven aan een rechter, dus handel op de juiste manier”, aldus de scheidingscoach. Houd dus altijd vast aan de feiten, bijvoorbeeld wanneer je ex de alimentatie niet heeft betaald. Zeg dan dingen als: Je zou het geld voor de 1e van de maand overmaken en het is inmiddels de 10e. Dit is veel beter dan zeggen: Je betaalt nooit op tijd en geeft niets om je kinderen. Lawrence erkent dat dit moeilijk kan zijn, maar doe het toch voor de kinderen om te voorkomen dat je in een vechtscheiding terecht komt.

Lees ook: De uitgaves van je partner aankaarten? Zo voorkom je een ruzie over geld

Bron: Pure Wow | Beeld: Pexels – Alex Green