Deze 6 geuren kunnen je helpen voor een betere nachtrust

geuren betere nachtrust

Zet een van deze geuren voortaan op je nachtkastje

Niet iedereen valt bij het aanraken van het hoofdkussen als een blok in slaap. Ben jij iemand die nachtenlang kan lopen piekeren en woelen? Probeer dan eens om een van deze geuren in de slaapkamer te verspreiden voordat je onder de dekens kruipt.

1. Muskaatsalie

Muskaatsalie, ook wel bekend als scharlei, is een bloeistengel met lila, lipvormige bloemen. De geur van deze plant kan helpen om rusteloosheid tegen te gaan – zowel lichamelijk als geestelijk. Als je aan het woelen en draaien bent omdat je je fysiek niet op je gemak voelt, of als je merkt dat je nadenkt over je eindeloze to-do-lijst, kan de geur van deze kalmerende essentiële olie van pas komen.

2. Lavendel

De kalmerende krachten van lavendel staan erom bekend mensen in een vredige slaap te sussen. De geur heeft een ontstekingsremmende, pijnverlichtende en kalmerende werking voor het zenuwstelsel. Lavendel deelt moleculen die het lichaam ontspannen en die de geest verlichten van overactief denken. De geur van lavendel ondersteunt ook de ademhaling, wat betekent dat het kan helpen onze ademhaling te verdiepen en te vertragen, zodat we beter kunnen ontspannen. Je kan de etherische olie van lavendel in de slaapkamer verwerken, maar er zijn ook lavendelsprays voor hoofdkussens, lavendelthee en crèmes met de geur van lavendel die je na het douchen kunt gebruiken voor je huid.

3. Rozengeur

Rozengeur heeft twee zeer interessante rollen als het om slapen gaat. Onderzoek wijst uit dat de geur van rozen van nature ontspannend is en mogelijk nuttig kan zijn om stressniveaus te verlichten. Ook suggereert onderzoek dat rozengeur kan helpen bij het verbeteren van het leerproces terwijl je slaapt. Je zou dus kunnen overwegen om de avond voor bijvoorbeeld een belangrijke werkpresentatie een boeket met verse rozen op je nachtkastje te zetten.

4. Kamille

Kamille heeft de diepgaande kracht om je geest en lichaam te kalmeren, wat helpt verklaren waarom kamillethee goed kan helpen voor het slapengaan. Kamille werkt ontstekingsremmend en krampstillend, dus zeer rustgevend en geruststellend voor het zenuwstelsel. Met name wanneer emoties de neiging hebben om darmen te belasten. Het werkt goed voor het ontspannen van spierstijfheid, veroorzaakt door nerveuze spanning.

5. De geur van je partner

Dit klinkt misschien gek, maar in een recente studie, gepubliceerd in Psychological Science, brachten 155 deelnemers twee nachten door met de geur van hun partner en twee nachten met een controlegeur. De resultaten toonden aan dat slapen met de geur van hun partner ertoe leidde dat de slaapefficiëntie met gemiddeld meer dan 2 procent toenam. Een verbetering vergelijkbaar met het effect van melatonine op de slaap. En als je lange tijd weg bent van je partner, zou knuffelen met hun T-shirt een goede nachtrust bevorderen.

6. Wierook

Wierook kan goed helpen om verhoogde zenuwen te kalmeren, dus je kunt wierook gebruiken om de slaap te stimuleren door het een half uur voor het slapengaan op je nachtkastje te laten branden. Dit werkt het beste om de geest tot rust te brengen en de ademhaling te verdiepen en te ontspannen, zodat je in slaap kunt vallen en kunt blijven slapen. Het werkt ook ontstekingsremmend en pijnverlichtend, wat goed is voor fysieke stress veroorzaakt door angst.

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als het te warm is om goed te slapen

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash