Pas op met de barbecue en vuurkorf: zo gevaarlijk zijn brandbare vloeistoffen


Brandbare vloeistoffen veroorzaken veel ongelukken

Het is erg verleidelijk, je hout of houtskool wil de vlam maar niet vatten dus je wilt het vuur een beetje helpen door wat spiritus of bio-ethanol te gebruiken. Helaas gaat dit veel te vaak fout, waardoor mensen met zware brandwonden in het ziekenhuis terecht komen. Wees je bewust van de gevaren en doe vooral voorzichtig!

Wees extra voorzichtig.

Gevaar

Het gevaar van vooral bio-ethanol is dat het bijna niet zichtbaar is. Door de vloeistof ontstaan er vlammen die bijna niet zichtbaar zijn, waardoor mensen snel geneigd zijn om nog een lading vloeistof op het vuur te gooien. Plastisch chirurg Paul van Zuijlen testte de vloeistof en ondervond het zelf. De vlam was nog warm, maar niet meer zichtbaar. Als je brandbare vloeistoffen op vuur gooit kan er een enorme steekvlam ontstaan, dus ook bij een onzichtbare vlam kan dit gebeuren.

Brandwonden

De meeste slachtoffers die naar brandwondencentra worden gebracht gebruikten bio-ethanol, namelijk 106 van de 408 gevallen (26%). Ook zijn benzine en spiritus grote boosdoeners op het vlak van brandbare vloeistoffen. Veel mensen lopen kleine brandwonden op op hun huid, maar als de vlam eenmaal overslaat op kleding of het tapijt dan gaat het echt mis.

Bio-ethanol

Wees altijd heel voorzichtig met bio-ethanol. Als je de fles opent, komt er al een gaswolk vrij. Deze is al zeer ontvlambaar, dus zo kunnen er steekvlammen ontstaan. Deze gaswolk blijft een tijdje in de lucht hangen, dus zorg ervoor dat je goed ventileert en de fles niet dicht bij vuur opent. De beste oplossing is om het gewoon niet te gebruiken en de barbecue met aanmaakblokjes aan te steken. Wil je het toch echt gebruiken, zorg er dan voor dat het vuur minstens een uur uit is voordat je nieuw vloeistof er op doet.

Lees ook: Last van teken? 5 manieren om teken uit je tuin te houden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LindaNieuws | Beeld: Pexels