Deze gevolgen heeft minder dan vijf uur slaap voor je gezondheid

De gevolgen voor de gezondheid zijn echt serieus

Inmiddels is het ons wel bekend dat een goede nachtrust essentieel is voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Wie niet genoeg slaapt, zal dit onmiddellijk merken aan een verminderde concentratie en een vermoeid gevoel.

Maar wist je wel dat consequent te weinig slapen verstrekkende gevolgen kan hebben?

13 jaar

Als je structureel te weinig slaapt -dan hebben we het over vijf uur per nacht of minder-, dan heeft dit serieuze gevolgen voor je gesteldheid, zo concluderen wetenschappers van de Stockholm University en Karolinska Institute. De wetenschappers voerden maar liefst dertien jaar lang een onderzoek onder 38.000 inwoners van Zweden uit. Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers die structureel slechts vijf uur per nacht of minder sliepen, een hogere kans hadden vroegtijdig te overlijden dan de deelnemers die zes tot zeven uren per nacht sliepen.

Inhalen

Opmerkelijk: volgens de onderzoekers zijn de verloren uren, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wél in te halen. Zij beweren namelijk dat er geen verschil in gezondheid bestond tussen de mensen die iedere nacht minstens zes uur sliepen en degenen die hun gemiste uurtjes in het weekend inhaalden door dan langer te slapen. Het onderzoek toont dus zeker aan dat er een aantoonbaar verband bestaat tussen de gezondheid en het aantal uren slaap. Maar, dit verband vervaagt mettertijd: na de 65-jarige leeftijd zou het verband zelfs helemaal verdwijnen omdat ouderen een constantere nachtrust hebben.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: videostill