Geweldig bericht: blijf jij ook graag in het weekend lekker liggen? Lees dit dan even!

wakker

Wij draaien ons nog een keertje om!

In het weekend uitslapen kan nogal verstorend zijn voor je doordeweekse ritme. Doordat je later naar én uit bed gaat kan je last krijgen van een zogenaamde ‘sociale jetlag’ en hierdoor kan je de rest van de week van de leg zijn. Maar dat uitslapen lang niet alleen maar slecht is en dat je je dit weekend met een gerust hart nog even kan omdraaien is gelukkig ook bewezen door de wetenschap!

Onderzoek
Wat blijkt: uit onderzoek blijkt dat mensen die in het weekend wat langer blijven liggen, een lager BMI hebben dan types die voor zonsopgang opstaan. Onderzoekers in Korea keken naar de gegevens van 2000 deelnemers tussen 19 en 82 jaar oud. De deelnemers werden ondervraagd over hun doordeweekse slaapgewoonten en die in het weekend. Hiernaast werd gekeken naar het gewicht en lengte van de deelnemers en naar eventuele aandoeningen. Uit het onderzoek kwam een verrassende conclusie: de mensen die doordeweeks net te weinig slaap pakken maar in het weekend uitslapen, hebben een (iets) lager BMI dan de vroege vogels die ook in het weekend op tijd uit de veren zijn.

BMI
“Te kort slapen zorgt voor een slaapachterstand en is een risicofactor voor obesitas, hartaandoeningen en een te hoge bloeddruk”, legt hoofdonderzoeker dr. Chang-Ho Yun uit. Gemiddeld sliepen de deelnemers 7,3 uren per nacht en van hen sliep 43% twee uur langer uit in het weekend. Deze groep had gemiddeld een BMI van 22.8, waar de deelnemers die niet uitsliepen een BMI van 23.1 hadden. Een klein verschil, maar statistisch gezien erg belangrijk.

Volgens dr. Yun kan je een slaaptekort zelfs compenseren door in het weekend uit te slapen. Een controversieel standpunt, want volgens velen is een slaaptekort juist niet te compenseren. “Slaap zou een prioriteit moeten zijn. Als je niet genoeg kan slapen op weekdagen vanwege werk of sociale verplichtingen, probeer dan in het weekend zoveel mogelijk te slapen. Dat kan het risico op obesitas verkleinen.” Goed, of het nu slecht is of goed: wij draaien ons morgen lekker nog een keertje om!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash