Hoe je een gezond gewicht kunt behouden na je veertigste

eten

Een aantal handige handvaten voor een gezonde leefstijl

Als tiener had je nog een stofwisseling waar je u tegen zei en in je twintiger jaren zat dat ene gebakje er nog niet meteen aan als je er enkel naar keek. Maar helaas, je metabolisme vertraagt naarmate je ouder wordt. Hormonale verandering en de menopauze helpen voor vrouwen daarnaast ook niet echt mee. Dus, hoe behoud je een gezond gewicht na je veertigste?

Factoren

We weten dat te veel eten niet bijdraagt aan een gezond gewicht, maar verder is het nog weleens gissen. Iemand die meer kennis over voeding heeft is diëtiste Kerri Major. Aan Red Online legt ze uit dat factoren als genen, etniciteit, leeftijd en geslacht ons gewicht kunnen beïnvloeden. Daar hebben we geen invloed op, maar er zijn gelukkig ook zaken waar we wél iets over te zeggen hebben. Major deelt zes tips:

1. Stop met lijnen

Letten op je voeding? Doen. Jezelf onrealistische restricties opleggen? Zeker niet doen. Extreme caloriebeperkingen kun je enkel volhouden omdat je die wilskracht hebt, maar goed voor je lichaam is het niet. Focus je op gezonde keuzes, zonder dat je daarbij een niet vol te houden dieet volgt.

2. Plan vooruit

Elke dag naar de supermarkt is niet alleen tijdrovend, maar ook niet handig om je gewicht in balans te houden. Heb je immers geen gezonde tussendoortjes thuis, omdat je die nog moet halen in de supermarkt? Dan grijp je al snel naar ongezonde en vaak snelle snacks. Hetzelfde geldt voor je avondeten. Zorg dat je van tevoren bedenkt wat je de komende dagen gaat eten en haal de boodschappen hiervoor in huis.

3. Maak van beweging een prioriteit

We hebben een auto, gebouwen zijn voorzien van een lift en boodschappen kun je tegenwoordig makkelijk thuis laten bezorgen. Grote kans dat jij door al deze moderne foefjes ook minder beweegt. Probeer er echter toch een prioriteit van te maken. Stel voor jezelf een doel: minstens elke dag een half uur wandelen, bijvoorbeeld.

4. Houd het interessant

Wat de boer niet kent, dat eet-ie niet? Tijd om deze mentaliteit overboord te gooien. Experimenteer bijvoorbeeld één keer in de week in de keuken. Maak van maandag Mexicaanse-maandag en leer een gezond gerecht uit een andere wereldkeuken te maken. Door te variëren blijft gezond eten leuk en smakelijk.

5. Zorg dat je voldoende proteïne eet

Proteïnen zijn de bouwstenen van je lichaam en ze zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt. Zorg er daarom voor dat je voldoende proteïne op een dag binnenkrijgt. En als je toch naar je voedingswaarden kijkt: zorg dan ook dat je voldoende vezels binnenkrijgt voor een goede stoelgang.

6. Zorg voor voldoende slaap

Slaap speelt een belangrijke rol in het op peil houden van je gewicht. Slaap je niet genoeg? Dan maakt je lichaam meer van het hongerhormoon aan, waardoor je meer wilt eten dan je nodig hebt.

Lees ook: Sonja Bakker reageert op kritiek rondom gewichtsverlies

Bron: Red Online | Beeld: Pexels, Cristian Rojas