Een gezonde blaas: dit zijn de meest gestelde vragen

Een uroloog geeft antwoord op de meest gestelde vragen over een gezonde blaas

De gezondheid van je blaas is waarschijnlijk niet iets waar je vaak bij stilstaat, totdat je een keer getroffen wordt door een vervelende blaasontsteking of urineverlies. Toch is het altijd handig om meer te weten te komen over dit belangrijke orgaan. Een uroloog geeft ons daarom het antwoord op meest gestelde vragen die hij krijgt over de blaas.

1. Wat betekent een branderig gevoel bij het plassen?

Een branderig gevoel ervaren tijdens het plassen is natuurlijk ontzettend vervelend. Het kan een symptoom zijn van meerdere blaasaandoeningen. De meest voorkomende daarvan zijn volgens uroloog Peter Stahl een plasbuisontsteking en blaasontsteking. “Vrouwen hebben eerder last van ontstekingen aan de urineweg, simpelweg omdat deze bij vrouwen korter is”, vermeldt Stahl daarbij. Ook soa’s kunnen de reden zijn achter het branderige gevoel. Daarnaast kunnen ook irritaties, bijvoorbeeld door het gebruik van zeep, en schimmelinfecties leiden tot een brandend gevoel. Houdt dit branderige gevoel langer dan een dag aan? Of heb je ook andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

2. Waarom kun je urine verliezen als je lacht of niest?

Lachen, niezen, hoesten, iets optillen: het kan er allemaal voor zorgen dat je plotseling een beetje urine verliest. Dit kan erop wijzen dat de spieren van je bekkenbodem zwak of beschadigd zijn. Bij vrouwen komt dit veelal voor na een bevalling (zonder keizersnede) en bij mannen na een prostaatkankeroperatie. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Raadpleeg dus zeker je huisarts als je vaak of veel urine verliest.

3. Wat zijn ‘kegeloefeningen’ precies en helpen ze je blaas gezond te houden?

Misschien heb je er weleens van gehoord bij de fysio: kegeloefeningen. Deze zijn bedoeld om de bekkenbodemspieren sterker te maken. Het kan moeilijk zijn om bij de oefeningen de precieze spiergroep te vinden. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen. De oefeningen kunnen vooral nuttig zijn tegen ongewenst urineverlies.

5. Is er iets te doen aan ongewenst urineverlies?

Het antwoord op deze vraag hebben we al een beetje verklapt: kegeloefeningen. Daarnaast kan ook fysiotherapie of een aanpassing van het dieetpatroon urineverlies tegengaan. In ernstige gevallen is ook een operatie mogelijk. Ongewenst urineverlies kan een grote impact op je leven hebben, dus weet dat er opties bestaan om deze kwaal in te perken.

Lees ook: Vier eenvoudige ochtendgewoontes voor gezonde darmen

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash